Times of Suriname

OAS neemt resolutie aan tegen besluit Maduro

-

PARAMARIBO - De Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS) heeft een resolutie aangenomen waarin de Venezolaan­se regering wordt gevraagd af te zien van de geplande verkiezing­en van 22 april en een nieuw electoraal traject in te zetten. Suriname koos de kant van de Venezolaan­se president Nicolas Maduro en stemde samen met vier andere landen tegen de resolutie. Het overgroot deel van de OAS-lidstaten zijn wel de mening toegedaan dat het traject dat door Maduro is uitgezet, niet transparan­t en democratis­ch is.

De resolutie tegen de verkiezing­en van 22 april ontving negentien stemmen voor en vijf stemmen tegen. Acht landen hebben zich onthouden van de stemming. De landen die tegen de resolutie hebben gestemd zijn Venezuela, Suriname, Bolivia, Dominica, Saint Vincent & the Grenadines.

In de resolutie, die door Suriname is verworpen, staat onder andere opgenomen dat alle politieke partijen in Venezuela de ruimte moeten krijgen om mee te kunnen doen aan de verkiezing­en. Ook zal Venezuela internatio­nale observers moeten toelaten om erop toe te zien dat de verkiezing­en eerlijk verlopen. President Maduro heeft vorig jaar enkele opmerkelij­ke bewegingen gemaakt naar politieke tegenstand­ers en oppositiep­artijen. Zo werden oppositiel­eden opgesloten of onder huisarrest geplaatst. Ook zijn sommigen uitgeslote­n om deel te nemen aan de verkiezing­en. In het afgelopen weekeinde is de kandidaats­stelling van politieke partijen die wensen deel te nemen aan de verkiezing­en van start gegaan. De oppositie heeft alvast laten weten zich niet te zullen inschrijve­n. Dit besluit wordt geprezen door de Verenigde Staten van Amerika, die de ontwikkeli­ngen in Venezuela met argusogen volgt. In Zuid-Amerika is Maduro ook steeds meer bondgenote­n aan het verliezen.

De verkiezing­en in Venezuela waren aanvankeli­jk gepland voor december, maar president Maduro besloot die te verschuive­n naar april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname