Times of Suriname

.DULVKPD OXLGW KROLIHHVW LQ PHW KRRJVWH +ROLND YHUEUDQGLQ­J RS 9RONVSOHLQ

-

1,&.(5,( De sociaal cXl tXrele Yereniging µ.arisKma¶ is drXk be]ig met de Yoorbe reidingen Yoor Ket inlXiden Yan Ket Kolifeest dat dit Maar op maart Zordt geYierd. =aterdag is begonnen met Ket op]etten Yan de Koog ste +olika Yan 1ickerie op Ket 9olksplein. 2p maart ]al Yolgens de Zoord Yoerder Yan .arisKma DMamXnaper­sad 5oopram Ket Kolifeest groots Zorden ingelXid op Ket 9olksplein middels Ket aansteken Yan de +olika.

5oopram ]egt dat Ket be kend is dat op andere plaat sen nameliMk in de YerscKil lende ZoonZiMken er ook +olika¶s Zorden Yerbrand. $ange]ien .arisKma Maar liMks Yeel mensen trekt en toonaangeY­end is ]al de +olika Kier als laatst Zorden aangestoke­n. +et is traditie dat men geZoonliMk na de Yerbrandin­g Yan de +olika in de bXXrten trekt naar Ket 9olksplein om die ook mee te maken. 9olgens 5oopram is op ManXari de aan]et reeds gegeYen Yoor Ket Ko lifeest middels Ket planten Yan een castorolie plant op Ket plein Ylak naast de +olika.

Die plant staat Yolgens Kem s\mbool Yoor de +olika die ]al Zorden Yerbrand. De]e Zordt samen met de +olika in brand gestoken. 1a de +olika Yerbrandin­g ]al er doorgefees­t Zorden tot in de kleine XXrtMes met liYe mX ]iek Yan een mX]iekforma tie Xit 3aramaribo een cKaX tal groep en een ta]]a band. 9anZege de economiscK­e recessie in Ket land Keeft de organisati­e gemeend de actiYiteit­en slecKts op een dag te KoXden. De Yoor]itter Yan .arisKma /aksmienara­in Doeba\ die ook districtsc­ommissaris is Yan 6aramacca Keeft er Yan Ket Maar Yoor ge]orgd dat de +olika geKeel is op ge]et door beZoners met materiaal Xit 6aramacca. (r ]iMn nameliMk speciale palmblader­en gebrXikt Yoor Ket op]etten Yan de +olika. 5oopram geeft aan dat ge ko]en is Yoor die bladeren omdat ]e beter bestand ]iMn tegen Ket YXXr en langer branden. 9oorgaande Maren Zerd Ket stro Yan de riMstYel den gebrXikt µmaar dat is in een Zip en een ]XcKt afge brand¶. +et is Yoorgekome­n dat de paira ]oals Ket stro genoemd Zordt reeds Zas afgebrand terZiMl de frame Yan de +olika er nog stond.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname