Times of Suriname

'DJ YDQ GH 0|QODP

-

0|nlam, ooN wel het *rote *ebedsIesti­val, wordt in het 7ibetaans boeddhisme ge vierd op Iebruari.

+et evenement werd in 7ibet in opgezet door 7songNhapa, de oprichter van de gelugtradi­tie. /ama 7songNhapa was de grond legger van het gedachtego­ed van de gelugtradi­tie binnen het 7ibetaans boeddhisme. +ij was de belangrijN­ste her vormer in de geschieden­is van dat boeddhisme. /ama 7songNhapa werd geboren in de regio 7songNha van het ge bied $mdo nabij ;ining. 2p de leeItijd van vier jaar werd hij voorgestel­d aan de vierde Narmapa, Rolpe\ Dorje, die hem de naam .unga 1\ingpo gaI. 2p zeven jarige leeItijd begon zijn noviciaat in een Nlooster en ontving hij de nieu we naam /osang DraNpa. +ij Nwam onder de hoede van een mentor uit de saN\a traditie en beoeIende al vroeg vormen van tantrische meditatie. =ijn mentor was echter van me ning dat hij filosofie zou moe ten studeren aan een van de grotere Nloosters in &entraal 7ibet. 7oen hij zestien was, vertroN hij en verbleeI een jaar in het Nlooster Drigung oI DriNung . +ij werd vanaI die periode 7songNhapa de man uit 7songNha genoemd. +ij verbleeI een jaar in dit Nlooster en studeerde daar de meditatiet­echnieNen van het *rote zegel alsmede de basis van de 7ibetaanse geneesNun de. +ij besloot daarna dat het tijd werd om een studie filoso fie te beginnen. De veertiende eeuw wordt de gouden eeuw van het 7ibetaans boeddhisme genoemd. +et was de periode van het grote niet seNtarisch­e ideaal van het 7ibetaans boed dhisme. 0ensen die religieu ze en filosofisc­he verdieping wensten, Nonden daarvoor terecht bij alle toen bestaande religieuze stromingen, onge acht tot welNe traditie men zichzelI reNende. ,n de jaren daarna studeerde 7songNhapa bij tientallen leraren uit vrij wel iedere traditie en verbleeI daartoe in vele Nloosters. Dit voortduren­d rondtreNNe­n, werd ooN veroorzaaN­t doordat 7songNhapa vaaN niet tevre den was met de verNlaring­en die hij van zijn leraren ont ving. Dit veranderde toen hij Rendawa ontmoette, een filo sooI uit de saN\a traditie die een geheel eigen interpreta­tie had van de filosofie van de 0adh\amaNa. 7songNhapa zag in Rendawa iemand met gelijNe intellectu­ele capaci teiten en verbleeI geruime tijd bij hem. 2nder zijn leiding wist 7songNhapa het volle dige curriculum dat een saN\a geleerde diende te beheersen succesvol aI te leggen.

9anaI ongeveer begon 7songNhapa commentare­n te schrijven en zelI onderwijs te geven. +et was ooN in sa menwerNing met Rendawa dat 7songNhapa een aantal werNen over de vina\a schreeI met een nieuwe morele opvat ting over het handhaven van monastieNe discipline. +ij verzamelde een groep leerlin gen om zich heen. 7songNhapa Nwam geleidelij­N tot de over tuiging, dat zijn intellectu­ele opvattinge­n verdiept dienden te worden door meditatieI in zicht. +ij troN zich met acht van zijn beste leerlingen voor een periode van vier jaar te rug. *edurende deze retraite werden zowel individuee­l als groepsgewi­js heItige visioe nen ervaren die hem overtuig den van de doeltreffe­ndheid van hun meditatie. 1a deze retraite bezocht 7songNhapa het Nlooster .harchu Dudjom /ing, dat behoorde tot de n\ingma traditie. +et was een van de weinige Nloosters in die tijd die nog actieI het onderricht van de ,ndiase leer meester $tisha en dat van de Nadam traditie on derwees. $tisha werd samen met 0arpa tot de belangrijN­ste personen gereNend, die ver antwoordel­ijN waren voor de tweede verspreidi­ng van het boeddhisme in 7ibet. 1a het bestuderen van dit curriculum Nwam 7songNhapa tot de con clusie dat nieuwe Iormulerin gen van het pad naar de ver lichting noodzaNeli­jN waren. +ierna werden 7songNhapa en Rendawa weer verenigd en beiden vestigden zich in het Nlooster Reting. +ier schreeI hij in zijn belangrijN ste werN de Grote uiteenzett­ing van de stadia op het pad (naar de verlichtin­g), /amrin &henmo .

+et was voor een deel com mentaar op een werN van $tisha, Een lamp voor het pad naar de verlichtin­g. ,n

schreeI hij de *rote uiteenzett­ing over de gehei me mantra. 7songNhapa zou hierna nog een aantal andere teNsten schrijven, maar deze twee werNen gezamenlij­N be schouwde hij zelI als de Nern van zijn nieuwe Iormulerin­g voor het boeddhisti­sche pad naar de verlichtin­g. (en van die andere werNen is een sa menvatting daarvan, de Drie hooIdzaNen van het pad. 2oN daar was hij echter voortdu rend vergezeld door inmiddels honderden leerlingen. (nNele leerlingen wisten hem te be wegen het voortduren­d rond treNNen te staNen. 7songNhapa stemde hiermee in en dit was een van de redenen voor de bouw van het Nlooster *anden, waar hij de rest van zijn leven tot aan zijn overlij den in zou verblijven. 0onlam word wereldwijd gezien als het grootste religi euze Iestival voor pelgrims in 7ibet waarbij monniNen van onder andere de drie grootste Nloosters Drepung, 6era en *anden bij elNaar Nwamen voor chants en religieuze ritu elen bij de -oNhangtemp­el in /hasa. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname