Times of Suriname

+HUGHQNLQJ )HEUXDULVWD­NLQJ µ9HU]HW EHJLQW PHW YUDJHQ VWHOOHQ¶

-

$067(5'$0 7HUZLMO KHW NHQQHOLMN DO QHW ]R¶Q NUDDNKHOGH­UH GDJ ZDV DOV SUHFLHV MDDU JHOHGHQ KHUGDFKWHQ YULMGDJ HQLJH KRQGHUGHQ PHQVHQ RS KHW -RQDV 'DQLHO 0HLMHUSOHL­Q GH )HEUXDULVWD­NLQJ GLH EHJRQ RS IHEUXDUL $QGUp YDQ 'XLQ ODV GULH JHGLFKWHQ YRRU 2RN ]RYHHO MDDU QD GH GDJ GDW $PVWHUGDP RSVWRQG WHJHQ GH 'XLWVH EH]HWWHUV LV KHUGHQNHQ QRJ DFWXHHO VWHOGHQ GH VSUHNHUV LQ GH VWHHQNRX YRRUDIJDDQ­G DDQ GH NUDQVOHJJL­QJ ELM KHW EHHOG YDQ GH 'RNZHUNHU

Jawr 6tranders en Thijs Middeldorp, de nieuwe voorzitter­s van het comitp +erdenking )ebruarista­king 1 41, bendrukten dat herdenken relevant bltjIt. “:e moeten ons blijven inzetten tegen onrecht, discrimina­tie, antisemiti­sme, racisme, uitsluitin­g en intolerant­ie. :e moeten opkomen voor de rechten van anderen wanneer die rechten worden aIgenomen.”

$ndrp van 'uin droeg drie gedichten voor. 9olgens de woorden van Remco Campert: “9erzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.” En later: “JezelI de vraag stellen, daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen.” In een tweede gedicht dat 9an 'uin voorlas, sprak hij over de hoop van zijn vader dat het nooit meer oorlog zou worden. “:e mogen het nooit vergeten, alles wat hier ‘ist passiert’. Onze zo Iel bevochten vrijheid, moet daarom blijvend worden herdacht en gevierd. :ant we leven nu wel in een vrij land, maar als ik zo door het nieuws blader, denk ik weer terug aan de woorden die ik hoorde van mijn vader.”

Liesbeth van der +orst, directeur van het 9erzetsmus­eum, hield een indringend verhaal over de staking van 77 jaar geleden. =ij sprak onder meer over de brieIjes die tramconduc­teur Joop IJsberg, die was gearrestee­rd na de staking, tijdens zijn gevangensc­hap schreeI aan zijn vrouw, brieIjes die met het wasgoed naar zijn vrouw en vier kinderen waren gesmokkeld. 9an der +orst noemde het ppn dramatisch voorbeeld uit velen. “Een gewone huisvader als Joop IJsberg, die alleen maar had gestaakt uit protest over die eerste razzia op joden, hier op dit plein. 'aarna had hij nog illegale kranten verspreid. +ij was overgeleve­rd aan rechteloos­heid en terreur en hij stierI voor het vuurpeloto­n.” 'e )ebruarista­king vond plaats op 25 Iebruari 1 41. +et was het enige massale openlijke protest tegen de jodenvervo­lging in Europa, aanleiding waren de eerste razzia’s waarbij honderden joodse mannen werden opgepakt. 'e 'uitse bezetters braken de staking met geweld, intimidati­e en een meedogenlo­os ingrijpen waarbij negen doden en 24 zwaargewon­den vielen. Ook werden talloze stakers gevangenge­nomen. 'e herdenking van de )ebruarista­king is dit jaar ook het startpunt van het Jaar van het 9erzet. 'it houdt in dat door heel Nederland activiteit­en plaatsvind­en die mensen laten kennismake­n met en nadenken over verzet. +et idee is dat uiteenlope­nde verzetsver­halen uit de oorlog aanzetten tot nadenken over de betekenis voor de wereld van nu. Leerlingen van een flink aantal $msterdamse basisschol­en zijn ook aan de slag gegaan met de )ebruarista­king. In Oost betekende dit onder meer dat leerlingen µpersoonli­jke dokwerkert­jes’ hebben gemaakt tijdens cultuuredu­catieve lessen. 'ie waren onderdeel van de herdenking van gistermidd­ag.

(Het Parool)

 ??  ?? Artiest André van Duin las gedichten voor tijdens de herdenking van de Februarist­aking in 1941.
Artiest André van Duin las gedichten voor tijdens de herdenking van de Februarist­aking in 1941.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname