Times of Suriname

*URHQ/LQNV ZRUGW JURRWVWH LQ $PVWHUGDP HQ JDDW PHHEHVWXUH­Q

-

$M6TER'$M - 'e partij wil na de komende gemeentera­adsverkiez­ingen meebesture­n in 100 van de 230 gemeenten waar de partij meedoet. 9olgens .laver wordt *roenLinks ook de grootste partij in 8trecht en Nijmegen. “*eeI ons de sleutels van het gemeentehu­is,” sprak .laver. “'an gaan we Nederland veranderen. 'orp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente.”

'e locatie van het congres, in het Topsportce­ntrum Rotterdam - pal naast 'e .uip waar )e\enoord-369 werd gespeeld, werd bewust gekozen. In Rotterdam lijkt de partij bezig met een grote opmars. .laver: “:ij kunnen hier de tweede partij worden. 'an gaat *roenLinks deze stad veranderen.”

.laver zei te hopen op een zo progressie­I mogelijk college - zonder de alliantie van LeeIbaar Rotterdam met )orum voor 'emocratie en zonder de 399. +et zou voor het eerst sinds 2006-2010 zijn dat *roenLinks in de Maasstad in het college zit. 'at .laver nu met een ambitieuze machtsclai­m komt, is niet ongebruike­lijk voor de jonge politiek leider. In januari 2017 zei .laver - toen 30 - dat hij premier wilde worden. 'e partij haalde bij de landelijke verkiezing­en wel een grote verkiezing­swinst van 4 naar 14 zetels . “+et beste verkiezing­sresultaat ooit, maar het was niet genoeg voor het Torentje - nyg niet.” .laver onderhande­lde wel over kabinetsde­elname. 'at liep toen spaak op migratie.

“Ik voel dat het kan,” lichtte .laver zijn machtsclai­m na afloop van zijn speech toe. “Ik merk overal dat mensen zoeken naar veranderin­g. Ieder weekend zijn er meer mensen actieI voor de beweging *roenLinks. En wat ook meespeelt: wij hadden landelijk een heel goede uitslag, maar werden niet de grootste. In heel veel plekken kunnen we dat nu wpl worden. 'at maakt meebesture­n makkelijke­r.”

In de gemeenten spelen principisl­e punten ook een minder grote rol, erkent .laver. “$l zullen wij - in tegenstell­ing tot andere partijen nooit onze kroonjuwel­en bij het groI vuil zetten,” zo deelde .laver een sneer uit naar '66. 'ie partij steunde deze week de wet die een eind maakt aan het raadgevend reIerendum, waar '66 ooit zelI het initiatieI toe nam.

.lavers ambitie voor zijn partij blijIt onverminde­rd groot. 6inds het najaar is hij bezig met een kantinetou­r die kort voor 3rinsjesda­g moet leiden tot een actiedag die *roenLinks de µrall\ voor rechtvaard­igheid’ heeIt genoemd. “+ier gaan we lawaai maken,” aldus .laver, die op het congres in het Topsportce­ntrum Rotterdam bekend maakte dat deze µrall\’ op september in de $Ias Live de voormalige +eineken Music +all zal zijn. In dat $msterdamse poppodium hield .laver voor de laatste verkiezing­en ook een grote meet-up waar toen 5000 aanhangers op aI kwamen.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname