Times of Suriname

Studente Florida die strijd tegen wapens voert meer volgers dan NRA

-

VS - Twee weken geleden was de 18-jarige Emma Gonzalez een doodgewone scholier. Maar toen besloot een 19-jarige ex-student haar middelbare school binnen te lopen met een halfautoma­tisch wapen, het vuur te openen en 17 mensen dood te schieten. Twee dagen later beroerde Emma mensen wereldwijd met een passionele en krachtige speech.

Binnen een mum van tijd groeide de tiener uit tot één van de meest zichtbare voorvechte­rs van de strijd tegen wapengewel­d. En nu heeft ze op Twitter zelfs meer volgers dan de National Rifle Associatio­n (NRA).

Meer volgers op de sociale media, het is natuurlijk een druppel op een hete plaat als het in de echte wereld niets betekent. Maar dat een 18-jarige, die zich pas vlak na de schietpart­ij op Twitter registreer­de, nu al meer dan 721.000 volgers heeft – terwijl de machtige wapenlobby NRA (geregistre­erd in 2009) aan een slordige 563.100 volgers zit, is voor velen een krachtig begin en vooral een erg hoopgevend teken.

Samen met verschille­nde klasgenote­n van de getroffen Marjory Stoneman Douglas High School, gooit Emma Gonzalez zich met veel gevoel in het wapendebat. Tijdens haar 11 minuten durende speech na de zoveelste school shooting in haar land zwoer ze dat zij, haar klasgenote­n, hun ouders en leerkracht­en niet zouden stoppen met vechten om van de schietpart­ij in haar school de laatste massaschie­tpartij in de geschieden­is van de Verenigde Staten te maken. “We gaan de kinderen worden waarover je leest in boeken”, zei ze. “Niet omdat we één of andere statistiek over massaschie­tpartijen in de VS zullen worden, maar omdat we de kinderen van de allerlaats­te massaschie­tpartij zullen zijn.”

NRA-voorzitter Wayne LaPierre noemde eerder deze week de huidige verontwaar­diging na de schietpart­ij in Florida ‘een schaamtelo­ze campagne’ van de politieke elite. De club stelt zich tot doel te voorkomen dat het ‘grondrecht om wapens te hebben’ wordt aangetast. Intussen verbreken steeds meer bedrijven hun banden met de NRA.

(AD)

 ??  ?? Emma Gonzalez.
Emma Gonzalez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname