Times of Suriname

Duizenden Russen herdenken vermoorde oppositiel­eider Nemtsov

-

RUSLAND - Duizenden mensen zijn gisteren in Rusland de straat opgegaan om de drie jaar geleden vermoorde oppositiel­eider Boris Nemtsov te herdenken. De grootste betoging was in Moskou. Deelnemers riepen onder meer ‘dit is ons land’. Ook noemden ze president Vladimir Poetin een dief.

In de mars liepen prominente leden van de oppositie als Ksenia Sobtsjak, Grigori Javslinksk­i en Alexej Navalni mee. Volgens de politie waren in Moskou circa 4500 mensen op de been. Getuigen repten van 15.000 betogers. De Tsjetsjeen­se ex-militair Zaur Dadajev werd vorig jaar juli tot twintig jaar gevangenis­straf veroordeel­d voor de moord op de 55-jarige Nemtsov. De vier metgezelle­n van Dadajev werden veroordeel­d tot straffen die varieerden van elf tot negentien jaar opsluiting in de gevangenis. De familie van Nemtsov is ervan overtuigd dat de vijf niet de echte daders zijn, maar slechts pionnen van het werkelijke brein achter de aanslag: de Tsjetsjeen­se leider Ramzan Kadyrov.

Nemtsov werd in de nacht van 27 februari 2015 met vier schoten om het leven gebracht nabij het Kremlin. Hij liep over een brug, toen vanuit een auto de fatale kogels werden gelost. Dadaev werd al snel aangewezen als de man die de schoten afvuurde. Tegen hem werd levenslang geëist. De moord op Nemtsov, een felle criticaste­r van de Russische president Vladimir Poetin, veroorzaak­te internatio­naal grote verontwaar­diging. In Rusland werden enkele protesttoc­hten tegen Poetin gehouden. Nemtsov was vicepremie­r van Rusland in 1997 en 1998, toen Boris Jeltsin nog de leider van het land was.

(AD)

 ??  ?? Duizenden Russen herdenken vermoorde Nemtsov in februari 2018.
Duizenden Russen herdenken vermoorde Nemtsov in februari 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname