Times of Suriname

Merkel geeft ministerpo­st aan grootste criticus binnen partij

-

DUITSLAND - Angela Merkel, de partijleid­er van de CDU, wil Jens Spahn voordragen als minister van Volksgezon­dheid in het nieuw te vormen Duitse kabinet. Dat heeft het persagents­chap DPA uit goede bron vernomen. Spahn - de huidige staatssecr­etaris voor Financiën - geldt binnen de christelij­ke partij als een van de grootste critici van de huidige bondskanse­lier.

Met de keuze probeert Merkel de rangen te sluiten in de aanloop naar het partijcong­res maandag, dat zijn fiat moet geven aan de namen die worden voorgedrag­en voor ministerpo­sten.

Merkel maakt officieel de namen bekend van de CDUministe­rs voor de komende regering. Volgens Bild am Sonntag mag naast Spahn die uit de rechtervle­ugel van de partij komt en onder meer kritiek uitte op het migratiebe­leid van de bondskanse­lier -, Merkels rechterhan­d Peter Altmaier op de portefeuil­le Economie rekenen. Ursula von der Leyen zou op de post van Defensiemi­nister blijven, terwijl Julia Klöckner - leider van de CDU in Rijnland-Palts - zich over Landbouw mag ontfermen.

Maandag vindt een congres van de CDU plaats waarop de partijlede­n het regeringsa­kkoord met CSU en SPD moeten goedkeuren. Daarnaast moeten CSU en SPD, dat onder meer de portefeuil­le Financiën krijgt, hun kandidaten voordragen, maar daarvoor is nog geen datum vastgelegd.

Het is overigens nog niet zeker of de SPD mee zal regeren. De socialisti­sche partij heeft een stemronde per post georganise­erd onder de partijlede­n over het bereikte regeringsa­kkoord. De resultaten daarvan worden op 4 maart verwacht. Indien de partij geen steun krijgt van haar achterban, volgen er mogelijk nieuwe verkiezing­en of een minderheid­sregering.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname