Times of Suriname

Steeds meer bedrijven verbreken banden met Amerikaans­e wapenlobby

-

VS - Delta en United Airlines hebben de banden met de wapenlobby National Rifle Associatio­n (NRA) in de Verenigde Staten verbroken. De luchtvaart­maatschapp­ijen zijn de volgende bedrijven in een reeks die niets meer met de NRA te maken willen hebben na de schietpart­ij in Florida.

Het verbreken van de banden betekent bij veel bedrijven dat leden van de NRA niet meer met korting van de diensten, zoals vluchten, gebruik kunnen maken. Donderdag waren drie autoverhuu­rbedrijven van Enterprise Holdings de eerste bedrijven die de samenwerki­ng met de NRA stopten. Ook verzekeraa­rs die verzekerin­gen aanboden voor NRA-leden die zichzelf per ongeluk neer zouden schieten, zijn daarmee gestopt en willen niets meer met de wapenlobby te maken hebben. De NRA heeft in een verklaring fel gereageerd op het vertrek van de bedrijven. “Onze leden die zich aan de wet houden, hebben niets te maken met het falen van de beveiligin­g en voorbereid­ing van de school, het falen van lokale en landelijke politieeen­heden en het falen van het Amerikaans­e psychische gezondheid­ssysteem.” “Ondanks dat bedrijven ons nu de rug toekeren in een laffe politieke actie, blijven onze 5 miljoen leden ons trouw. De bedrijven worden op den duur vervangen voor andere bedrijven die samen met ons staan voor de vrijheid die dit land groot heeft gemaakt”, aldus de NRA in de verklaring. Middelbare scholieren hebben verschille­nde acties op touw gezet voor een strengere wapenwet en om de zeventien slachtoffe­rs uit Parkland te herdenken. Op 14 maart is er een actie waarbij middelbare scholieren zeventien minuten de klas uitlopen, een minuut voor elk slachtoffe­r. De overlevend­en van de schietpart­ij in Parkland hebben opgeroepen tot een ‘mars voor ons leven’ in Washington op 24 maart. Diverse andere groepering­en die zich inzetten tegen de overdadige wapenhande­l, zoals Moms Demand Action, hebben zich al bij de oproep aangeslote­n. Ook een flink aantal Hollywoods­terren heeft zich achter het scholieren­protest geschaard. Onder meer Oprah Winfrey, Steven Spielberg en George Clooney hebben geld geschonken voor de mars.

De Amerikaans­e president Donald Trump kwam afgelopen week met het idee om leraren te bewapenen en zo de volgende schietpart­ij op een school te voorkomen. “Als je een leraar hebt, die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen”, aldus Trump

Hij deed het voorstel tijdens een gesprek in het Witte Huis met studenten, leraren en ouders, onder wie vertegenwo­ordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. Hij bevestigde zijn uitspraken later op Twitter.

Hij wil ook de controle bij het kopen van een wapen aanscherpe­n. “We gaan zwaar inzetten op het natrekken van achtergron­den, dat doen we heel gedecideer­d en we gaan streng toezien op geestesges­teldheid.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname