Times of Suriname

Wereldzade­nbank krijgt nieuwe waterdicht­e ingang

-

LONYEARBYE­N - De Wereldzade­nbank op het Noorse eiland Spitsberge­n, die maandag precies tien jaar bestaat, krijgt een nieuwe ingang. Die moet de ongeveer een miljoen zaden die daar nu liggen beter beschermen. Eind 2016 werd in de ingang water ontdekt. Door de uitzonderl­ijk hoge temperatur­en en regen eind dat jaar was water de ingang van de kluis binnengest­roomd. Het vocht was niet verder gekomen doordat het was bevroren maar wetenschap­pers begonnen zich daarna zorgen te maken. Besloten is nu een nieuwe waterdicht­e ingang aan te leggen. Apparatuur die warmte kan afgeven wordt in een aparte gebouw ondergebra­cht. Het werk begint volgende maand en duurt naar verwachtin­g tot mei volgend jaar.

De Wereldzade­nbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Lonyearbye­n, de hoofdstad van Spitsberge­n.

(De Telegraaf) SYRIE - Syrië en Iran blijven , buitenwijk­en van Damascus die onder controle staan van rebellen bombardere­n. Dat heeft een leider van het Iraanse leger zondag gezegd tegen persbureau Tasnim. Ook in het zwaar getroffen Ghouta gaan de gevechten gewoon door, ondanks de VN-resolutie.

Zaterdagav­ond besloot de VN-Veiligheid­sraad unaniem een staakt-het-vuren van dertig dagen in te lassen in heel Syrië om slachtoffe­rs van bombardeme­nten te kunnen helpen. In Oost-Ghouta, dat naast Damascus ligt en ook door rebellen wordt gecontrole­erd, zijn de afgelopen week meer dan vijfhonder­d mensen om het leven gekomen door dergelijke bombardeme­nten. Voor de ruim 400.000 mensen die zich nog in Ghouta begeven, moest de wapenstils­tand enige verlichtin­g brengen. In de eerste uren nadat de VN Veiligheid­sraad de resolutie unaniem had aangenomen, namen de aanvallen ook daadwerkel­ijk iets af, maar volgens het Syrische Observator­ium voor Mensenrech­ten waren er zondag weer luchtaanva­llen en artillerie­beschietin­gen. Daarbij zouden opnieuw doden zijn gevallen.

Ook in Damascus wordt er gevochten. Iran en Syrië, die daar gezamelijk tegen de rebellen in het gebied vechten, houden zich naar eigen zeggen aan de wapenstils­tand, omdat zij zich richten tot “terroriste­n”.

Volgens Iran worden er door deze groepen aanvallen uitgevoerd in het gebied. “Omdat het terroriste­n zijn, staan ze buiten het afgekondig­de staakt-het-vuren”, zo stelt Iran, dat dus ondertusse­n doorgaat met de gevechten in de Syrische stad.

Volgens Rusland en Syrië zetten de extremiste­n in het gebied burgers in als menselijk schild. De twee landen zeggen alleen militanten aan te vallen, om te voorkomen dat zij Damascus beschieten met granaten.

(NU)

 ??  ?? De hulpdienst haalt een kind onder ingestort gebouw.
De hulpdienst haalt een kind onder ingestort gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname