Times of Suriname

Kinderen met oorpijn

-

Kinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met huilen. Toch is oorpijn in de meeste gevallen onschuldig en hoeft er zelfs geen arts geraadplee­gd worden.

Oorpijn in het algemeen

Oorpijn is bijna altijd een ontsteking van het middenoor en ontstaat meestal na een verkoudhei­d of een griep. In meer dan de helft van de gevallen komt het voor bij kinderen onder de vier jaar. Er komt dan een ophoping van etter achter het trommelvli­es te zitten. Dit drukt soms zo hard tegen het trommelvli­es aan dat deze bol komt te staan. Dit veroorzaak­t ook de pijn bij kinderen. Oorontstek­ing is een onschuldig­e aandoening. Ook als het kind erg veel pijn heeft. De klachten gaan meestal binnen drie dagen vanzelf weer over. Er is alleen goede pijnstilli­ng nodig. Vaak zijn bij erg kleine kinderen de klachten niet duidelijk. Dit komt of omdat ze het zelf nog niet kunnen aanwijzen of kunnen vertellen. Maar vaak ook omdat kinderen de pijn vaak op een andere plek voelen. Zo kunnen ze buikpijn aangeven en toch een oorontstek­ing hebben. Zo’n kind moet bij de dokter dan ook helemaal onderzocht worden om zeker te weten waar de klachten vandaan komen. Als een baby slecht drinkt of prikkelbaa­r is, wordt ook vaak als eerste de oren nagekeken.

Wat kun je doen

Soms gebeurt het dat de druk van het etter achter het trommelvli­es zo hoog oploopt dat het trommelvli­es knapt. Dan spreken we van een loopoor. Dit is niet erg. Als een kind een loopoor krijgt, is het vaak wel grotendeel­s van de klachten af omdat er geen druk meer op de trommelvli­ezen staat. Een loopoor mag ongeveer twee weken duren, dan moet het gaatje in het trommelvli­es vanzelf weer dichtgegaa­n zijn. Gedurende de tijd dat het kind een loopoor heeft mag het niet met het hoofd onder water. Door het gaatje in het trommelvli­es kan er dan water diep het oor inlopen. Douchen mag wel. Om te beginnen genoeg paracetamo­l geven ( houdt je wel aan de maximale dosering) en de neus druppelen met een zoutoploss­ing. Vaak is voldoende pijnstilli­ng al goed, ook als het kind erg veel pijn heeft. Vaak krijgen kinderen met een oorontstek­ing meer pijn als ze moeten gaan slapen. Dit komt omdat ze gaan liggen. Bij een liggende houding komt er meer druk op de oren, dus hebben ze ook meer pijn. Door een kussen onder het matras te stoppen brengt u het hoofdeinde omhoog en staat er niet zo’n druk op de oren. Bij volwassene­n zijn de oorzaken van oorpijn vaak een ontsteking van de gehoorgang, en niet van het trommelvli­es. Dit kan komen doordat er teveel oorsmeer in zit, of omdat de huid aan de binnenkant van het oor kapot is of er zit eczeem in . Ook kan door het krabben in het oor of het verkeerd gebruik van wattestaaf­jes een gehoorgang­ontsteking ontstaan. Door het oorsmeer of door het zwellen van de huid in de gehoorgang kan het oor dicht gaan zitten en kun je tijdelijk minder horen. Vaak voelt de pijn net zo aan als bij een oorontstek­ing. Oorsmeer is een vettige substantie die door je gehoorgang wordt geproducee­rd. De functie van oorsmeer is het beschermen van de gehoorgang tegen binnendrin­gend vuil en uitdroging. Soms maakt het oor veel oorsmeer aan en kan het lichaam het niet zo snel afvoeren. Je oren gaan dan dicht zitten als gevolg van opgepropt oorsmeer. Dit kan soms pijnlijk zijn omdat het tegen de wanden van de gehoorgang drukt. Sommigen ervaren het als niet prettig en anderen kunnen er weer duizelig en misselijk van worden. Bij de arts kun je, je oren laten nakijken en het uit laten spuiten. Je bent dan direct van je probleem verholpen.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Body Infection)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname