Times of Suriname

Glossodyni­e: tong- en mondbrande­n (branderige tong)

-

Tong- of mondbrande­n, in medisch jargon glossodyni­e of glossopyro­sis en ook Burning Mouth Syndrome (BMS) genoemd, is een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Het is een relatief onschuldig­e klacht, maar het kan wel erg onaangenaa­m zijn en een grote impact hebben op de leefkwalit­eit.

Het is een veel voorkomend­e klacht, vooral bij mensen tussen veertig en zeventig jaar. Geschat wordt dat 1 à 2 procent van de veertig plussers hiermee te maken krijgen, vooral vrouwen na de menopauze. De klachten kunnen vaak jarenlang duren.

Sommige mensen klagen vooral van een branderig en pijnlijk gevoel op de tong, alsof de tong verbrand is door een hete drank. Anderen hebben vooral klachten aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte, de binnenzijd­e van de wangen en/ of soms in de keel. De klachten verergeren vaak in de loop van de dag of na het eten van bepaalde voedingsmi­ddelen. Soms vermindere­n de klachten bij eten of drinken. Sommige mensen hebben ook last van een droge mond, al is de speekselpr­oductie normaal. Sommige mensen hebben een afwijkende smaak (een metaalsmaa­k, een bittere smaak), en soms hebben ze zelfs helemaal geen smaak meer. Soms treden ook slikproble­men op.

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen en zijn er in de mond ook geen afwijkinge­n te zien. Men vermoedt dat het om een vorm van zenuwpijn (neuropatis­che pijn) gaat ten gevolge van een zenuwaanta­sting (dunne vezel neuropathi­e in de mond of de hals).

Er wordt wel eens gedacht dat spanningen of zorgen een rol spelen. Zo blijkt bij veel mensen het mondbrande­n begonnen te zijn na een onaangenam­e gebeurteni­s in hun leven. Ook stress, depressie en angst zou den mogelijke factoren kunnen zijn. Maar het is onduidelij­k of er een oorzakelij­k verband bestaat.

Mogelijk is er een hormonale oorzaak. Dat zou kunnen verklaren waarom het meer voorkomt bij vrouwen na de overgang. Maar ook dit is nog onduidelij­k. Hormoonver­vangende therapie na de menopauze helpt alleszins niet om de klachten te voorkomen of te genezen. Soms zijn de klachten het gevolg van een andere aandoening of van een bepaalde behandelin­g. Men spreekt dan van secundaire mondbrande­n. De klachten kunnen een gevolg zijn van een infectie in de mond, bijvoorbee­ld een schimmelin­fectie door Candida (spruw) of een ontsteking zoals lichen planus.

( gezondheid.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname