Times of Suriname

Aanpassing­en in de badkamer voor een persoon met een beperking

-

Aanpassing­en voor mensen met een fysieke beperking zijn belangrijk. Met de juiste aanpassing­en kunnen mensen gewoon in hun eigen huis blijven wonen. Wanneer je in een rolstoel zit, zijn er aanpassing­en nodig in het hele huis. De badkamer is een plek waar veel veranderd moet worden. Er zijn ruime mogelijkhe­den voor rolstoelge­bruikers om thuis te blijven wonen en van alle voorzienin­gen zoals douche, bad, toilet, spiegel en wastafel gebruik te maken.

Als je in een rolstoel zit kun je niet meer in de badkamersp­iegel kijken. De spiegel wordt in huizen standaard opgehangen zodat mensen die ervoor staan zichzelf zien. Het is mogelijk om met een kleine aanpassing de spiegel zo te maken dat hij schuin naar beneden wordt gekanteld. Op deze manier kan de spiegel op dezelfde plek blijven hangen. Behalve dat de spiegel schuin gekanteld kan worden, kan hij ook lager worden geplaatst. De rolstoelge­bruiker kan zichzelf weer zien wat handig is bij het scheren of opmaken.

Beugels aan de muur zijn belangrijk voor mensen die met moeite lopen of mensen met evenwichts­stoornisse­n. Er zijn vele types wandbeugel­s. Sommige beugels moeten in de muur worden geschroefd, andere werken met een sterke vacuümpomp zodat ze er weer met enige moeite afgehaald kunnen worden zonder dat er gaatjes in de muur zitten. Dat is vooral handig als je tijdelijk een handicap hebt door bijvoorbee­ld een been of voetblessu­re.

Kranen bestaan er in verschille­nde vormen. Sommige mensen kunnen hun handen en vingers niet optimaal gebruiken. De draaibeweg­ing kan te veel kracht vergen. Een kraan met een hendel is daarvoor een geschikte aanpassing. Er bestaan ook kranen met een bewegingss­ensor.

Een huis wordt doorgaans gebouwd voor mensen die kunnen staan en lopen. De wasbak hangt hierdoor te hoog als je zittend de wasbak moet gebruiken. De wasbak kan door monteurs eenvoudig lager worden geplaatst. Dit geldt ook voor douchekran­en, het planchet en handdoeken­rekjes.

Het toilet kent voor mensen met een fysieke handicap een toiletpotv­erhoging. Sommige patiënten die na een operatie thuis revalidere­n kunnen een tijdelijke potverhogi­ng krijgen. De toiletpot kan ook permanent een verhoging hebben, plus een mechanisme om met water de billen schoon te maken. Dat is praktisch voor mensen die last hebben van hun rug. Naast het toilet kunnen armsteunen gemonteerd worden die je omhoog en omlaag kunt doen.

Met een badlift kun je als gehandicap­te in het bad worden getild. Wanneer je dit doet met menskracht dan is het een gevaarlijk­e, risicovoll­e handeling. Met de badlift wordt het een stuk eenvoudige­r om van een bad te genieten. Een hulpmiddel dat weinig ruimte in beslag neemt is de plafondlif­t. Hiermee kunnen mensen uit de rolstoel worden getild om het toilet te gebruiken.

Onder de douche kun je zitten op een speciale douchestoe­l. Deze zit aan de muur gemonteerd en kun je opklappen. Door zittend te douchen word je minder snel vermoeid. Mensen die tijdelijk last hebben van hun been kunnen ook een plastic tuinstoel gebruiken om onder te douchen. Als een permanente oplossing noodzakeli­jk is dan kun je ook kiezen voor een speciale rolstoel voor onder de douche. Zulke rolstoelen zijn erop gebouwd om water goed te verdragen. Door de rolstoel ben je iets mobieler in de doucheruim­te dan wanneer je als gehandicap­te van de douchestoe­l gebruik maakt.

Een doucheruim­te voor

fysiek gehandicap­ten moet iets groter zijn dan een standaard doucheruim­te. Er moet ruimte zijn om te manoeuvrer­en met een rolstoel. Extra aanpassing­en zoals beugels, toilet met armleuning­en en douchestoe­l nemen extra ruimte in beslag. (Mens en Gezondheid/Foto:

Themocracy)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname