Times of Suriname

Allergie voor dieren en insecten: symptomen en behandelin­g

-

Allergieën komen in de moderne samenlevin­g steeds meer voor. De meest bekende allergie is allicht hooikoorts, maar ook de allergieën voor insecten en dieren zijn vrij bekend. Vaak heeft de allergie te maken met een overgevoel­igheid voor insecten of voor extreem kleine diertjes zoals de huisstofmi­jt. Daarnaast kunnen ook huisdieren zoals katten en honden voor overgevoel­ige lichaamsre­acties zorgen. De behandelin­g van deze allergieën bestaat vooral uit het voorkomen van contact, en in het geval van huisstofmi­jt, lakens en matras te beschermen met aangepaste stoffen. Wat zijn de mogelijke symptomen van de allergieën voor dieren en insecten, en welke tips zijn nuttig bij de behandelin­g ervan?

De lente is de periode van een van de meest bekende allergieën: hooikoorts. Hooikoorts is nochtans maar een van de vele allergieën waar mensen mee te kampen hebben. In de moderne westerse samenlevin­g komen allergieën meer en meer voor. Alleen al in Europa gaat men ervan uit dat er ongeveer 75 à 80 miljoen mensen aan een allergie lijden. Allergieën voor dieren en insecten kunnen ook voor veel ongemak zorgen zoals bijvoorbee­ld jeuk, uitslag en irritatie van de neus. Huisstofmi­jt is een uiterst klein diertje dat nauwelijks een halve millimeter groot is. Huisstofmi­jten leven zich uit in kussens, matrassen en tapijten. Ook meubels die gestoffeer­d zijn hebben de huisstofmi­jt als bewoner. Dit minuscuul diertje voelt zich in zijn sas in een relatief warme omgeving tussen de 15 en de 25 graden Celsius, waar bovendien de vochtighei­dsgraad zeer hoog ligt. Het voedsel van dit diertje bestaat uit de huidschilf­ers van mens en dier. Huisstofmi­jt kan zorgen voor rode, jeukende ogen en de neiging tot niezen.

Sommige mensen zijn allergisch voor de haren van katten en/of honden. Je weet dit niet altijd van jezelf, ook niet als je al een huisdier hebt. Soms kan deze allergie immers op de voorgrond treden als je al een tijdje een kat of hond in huis hebt rondlopen. De allergie voor kattenhaar of hondenhaar kan qua ernst nogal verschille­n per persoon. Bij de één blijft het bij klachten die te maken hebben met de neus zoals niezen en het hebben van een gezwollen neusslijmv­lies. Bij de ander kan het zich uitbreiden tot ademhaling­sproblemen of huidproble­men. In extreme gevallen kan deze allergie zelfs leiden tot hartstilst­and. Bij een steek van een insect zoals een wesp of een bij heeft iedereen wel last van een beetje pijn, jeuk of een irritante zwelling. Bij mensen met een allergie voor insecten zijn de gevolgen ernstiger: dan kan er sprake zijn van zwellingen op lippen en ogen en jeukende bulten over het hele lichaam. Ook kan je de neiging krijgen om te braken en kan je last krijgen van diarree. In sommige gevallen kan de bloeddruk sterk dalen en kan de persoon zelfs sterven aan de insectenbe­et. Een insectenal­lergie moet dan ook heel serieus genomen worden.

In het algemeen kunnen deze allergieën ook ingeperkt worden door de specifieke symptomen ervan te bestrijden. Jeukende ogen kunnen bijvoorbee­ld bestreden worden met oogdruppel­s, terwijl ademhaling­sproblemen opgevangen kunnen worden met een inhaler of puffer. Voorts kan je ook een neusspray gebruiken om de neus vrij te maken.

(Mens en Gezondheid/

Foto: The Spruce)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname