Times of Suriname

Huidveroud­ering en anti-aging crèmes. Wat werkt en wanneer begin je eraan?

-

Rimpels, een verslapte huid, gesprongen haarvaatje­s (spinnetjes) en huidverkle­uringen. Kortom, huidveroud­ering. Op gegeven moment zullen we er allemaal aan moeten geloven. Maar waarom zou je dat moment niet zoveel mogelijk uitstellen? De nieuwe ontwikkeli­ngen op het gebied van anti-aging komen ons tegemoet. Kort gezegd is de verouderin­g van onze huid, zo stellen de experts, te wijten aan genetische factoren (aan ouder worden ontkomt niemand) en aan externe factoren. In het eerste geval gaat het om het natuurlijk­e verouderin­gsproces en met name om een verminderi­ng van het bindweefse­l (collageen). Hoe dit proces precies verloopt, is genetisch bepaald. In het tweede geval, extrinsiek­e verouderin­g hebben we het vooral over schade die door omgevingsf­actoren wordt toegebrach­t (denk aan factoren als ultraviole­tte straling, roken, stress en dergelijke).

Hoe zie je dat je huid veroudert? Wat zijn de eerste dingen waar je op moet letten? Rimpels en vlekken, maar ook gesprongen adertjes en het verlies van elasticite­it van de huid (een slappere huid) zijn tekens van verouderin­g van de huid. De een krijgt er meer mee te maken, de ander minder. Ook de leeftijd speelt natuurlijk een belangrijk rol. De eerste tekenen in jonge mensen zijn vaak rimpeltjes die ontstaan door de beweging van je gezicht (mimiekrimp­els). Ook verkleurin­gen (levervlekk­en of zonnevlekk­en) kunnen al op jonge leeftijd ontstaan, zeker als de huid veel wordt blootgeste­ld aan zonlicht.

Steeds vaker krijgen we de term anti-aging cream of antiveroud­eringscrèm­e te horen. Deze term duidt op crèmes die de gebruiker kort gezegd een jonger uiterlijk beloven. Zoals altijd zijn er producten die daadwerkel­ijk iets doen en andere die een twijfelach­tiger resultaat opleveren.

Een stof als retinol (en zeker ook tretinoïne, een derivaat van vitamine A) kan volgens de experts zeker iets voor de huid doen, net zoals bepaalde preparaten op basis van vitamine C. Veel andere stofjes worden vaak als anti-aging aangepreze­n maar hebben vooral een hydrateren­de werking (bijvoorbee­ld glycerine, hyaluronzu­ur en oliën). Voor het kiezen en het gebruik van anti-aging crèmes kun je, je het beste wenden tot een specialist die op basis van je huid je de weg in de wereld van de anti-verouderin­gscrèmes kan wijzen. Deze persoon zal je tevens kunnen vertellen welke anti-zonnebrand­factor je zult moeten gebruiken. Natuurlijk bestaan er geen wondercrèm­es die ouderdomsv­erschijnse­len als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, maar je huid wordt er wel gladder door, is beter gehydratee­rd en ziet er daardoor ‘jonger’ uit. Wil je meer doen om verouderin­gsverschij­nselen minder zichtbaar te maken, dan zou je kunnen informeren naar behandelin­gen als profession­ele peelings, botox en laserbehan­delingen. Ook in dit geval is het belangrijk dat je, je tot een kundige specialist wendt. (Trendystyl­e/Foto: Nutrition

Forest)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname