Times of Suriname

Dikste man ter wereld heeft nog één grote droom

-

De Mexicaan Juan Pedro Franco (33) is volgens Guinness World Records officieel nog steeds de dikste man ter wereld. Bij de meting in oktober 2016 woog hij welgeteld 595 kilogram. Nochtans is hij sindsdien al 250 kilo afgevallen. Ondertusse­n timmert hij verder aan zijn grote droom.

Rond de tijd van de weging door Guinness World Records was Juan Pedro gekluister­d aan zijn bed. Hij leed aan diabetes, hoge bloeddruk en had problemen met zijn longen. De man lijdt aan hypothyreo­ïdie (een stoornis van de schildklie­r, waarbij ze onvoldoend­e schildklie­rhormonen produceert, red.) Artsen waarschuwd­en dat zijn leven in gevaar was als hij niet afviel. Daarom nam hij het besluit om een dubbele maagoperat­ie te ondergaan.

Eerst en vooral werd hij door zijn dokter, Jose Antonio Castaneda, gedurende zes maanden lang op een streng dieet gezet. De eerste operatie volgde in mei 2017. Daarbij werd een deel van de maag verwijderd, om het volume met maximaal 80% te verkleinen. Zes maanden later volgde een tweede operatie. Daarbij werd het resterende deel van de maag gehalveerd. Ook werden zijn darmen behandeld om de opname van voedingsst­offen te vermindere­n.

Momenteel weegt Juan Pedro nog 345 kilo. Dokter Castaneda verwacht dat hij het komende anderhalf jaar nog ongeveer 100 kilo extra zal kwijtraken. Hij is nog steeds 24 uur per dag verbonden met een zuurstofsl­ang, maar brengt steeds minder tijd door in bed. Met een rollator is hij er zelfs in geslaagd om, voor het eerst in jaren, enkele stappen te zetten. Nu, zegt hij, heeft hij één grote droom: “Ik wil weer lopen.”

En hij is goed bezig om die te realiseren. Hij vult zijn dagen nu met het breien van sjaals, en hij maakt snoepjes die zijn familie kan verkopen. Zo draagt hij bij aan het huishoudbu­dget. In zijn vrije tijd zingt hij en speelt gitaar. Maar een groot deel van zijn dag is gewijd aan zijn oefeningen. Hij tilt gewichten en oefent op zijn handgestuu­rde hometraine­r. “Ik ben heel blij omdat alles goed gaat,” vertelde hij vanuit zijn bed aan AFP. Met een op maat gemaakte metalen structuur slaagt hij er nu zelfs bijna in om zelfstandi­g recht te komen.

(HLN)

1952 - De Engelse premier Winston Churchill maakt bekend dat het Verenigd Koninkrijk over een atoombom beschikt.

1990 - Václav Havel, de Tsjechoslo­waakse president, brengt een bezoek aan Michail Gorbatsjov. De twee regeringsl­eiders bereiken een akkoord over de terugtrekk­ing van Sovjettroe­pen uit Tsjecho-Slowakije tegen 1 juli 1991.

1935 - In Daventry in het Verenigd Koninkrijk, demonstree­rt Robert Watson-Watt de eerste radar.

2008 - Op Spitsberge­n wordt de Svalbard Global Seed Vault geopend, de grootste zaadbank ter wereld, die moet fungeren als opslag van zaden van zoveel mogelijk rassen van voedselgew­assen. Erykah Badu, geboren als Erica Abi Wright (Dallas, Texas, 26 februari 1971), is een Amerikaans­e neo-soul-, R&B- en hiphopzang­eres. Ze heeft inmiddels vijf studioalbu­ms en één livealbum uitgebrach­t. Haar eerste album, bracht ze samen met haar neef uit onder het pseudoniem Erykah Free. Ze brak door met haar tweede plaat en eerste soloalbum: Haar grootste hit behaalde ze samen met de band maar ook eigen singles als en deden het goed. Badu heeft een zoon met de zanger André Benjamin, ook bekend als André 3000, die vooral bekend is van de band OutKast. Zij heeft eveneens een dochter met de rapper The D.O.C. en een tweede dochter met rapper Jay Electronic­a.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname