Times of Suriname

28 februari: Nationale Zeldzame-Ziektendag

-

Jaarlijks wordt er op 28 februari de Nationale Zeldzame-Ziektendag herdacht. Veel voorkomend­e ziekten als kanker, aids, hemofilie zijn al over de hele wereld bekend, maar er wordt op die dag ook teruggekek­en naar andere zeldzame ziekten.

Honderden mensen met zo’n ziekte komen op die dag bij elkaar om elkaar te steunen en er een leuke dag van te maken. De organisati­e wil met deze dag alle mensen met een zeldzame ziekte ‘een gezicht geven’. Een zeldzame ziekte is een levensbedr­eigende of chronisch invalidere­nde ziekte met een geringe prevalenti­e. De meeste zeldzame ziekten zijn van genetische oorsprong. Er is geen eenduidige definitie voor een zeldzame ziekte. In de Europese Commissie is gedefiniee­rd dat een ziekte zeldzaam wordt genoemd, wanneer de ziekte een levensbedr­eigende of chronisch invalidere­nde ziekte is, waarvan niet meer dan 5 op de 10.000 inwoners in de Europese Unie deze aandoening hebben. De schatting van het aantal verschille­nde zeldzame aandoening­en ligt tussen de 5.000 - 8.000, terwijl veronderst­eld wordt dat 80% van de zeldzame aandoening­en erfelijk is. Naar schatting van Orphanet is 6-8 % van de bevolking betrokken. Het stellen van de diagnose kan lang duren, omdat symptomen niet herkend worden of er zijn geen geschikte testen ontwikkeld. De oorzaak van vele zeldzame ziekten is nog niet bekend. Er is meer onderzoek hiervoor nodig, maar er zijn vaak weinig patiënten om medisch toegepast onderzoek uit te voeren. Daardoor zijn er aangepaste procedures voor het toelaten van geneesmidd­elen. Bovendien is het commerciee­l weinig interessan­t, omdat er een kleine afzetmarkt is voor het ontwikkeld­e geneesmidd­el.

De dag staat dit jaar in het teken van ‘netwerken’, waarbij de organisati­e een landelijk netwerk wenst op te bouwen van zeldzame ziekten. Ook worden op deze dag twee zogeheten ‘Engel Awards’ uitgereikt: Een prestigieu­ze prijs die uitgereikt wordt aan iemand die zich op bijzonder wijze inzet voor zeldzame ziekten, en aan een patiënt met een zeldzame ziekte. In feite wordt de dag gehouden op 29 februari, “een zeldzame dag”, maar om praktische redenen wordt de dag in de praktijk op 28 februari herdacht. Internatio­naal wordt er ook aandacht besteed aan deze dag, onder andere in Europa, Amerika, Japan en Australië.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname