Times of Suriname

'LVFXVVLH RYHU ZLOGH GLHUHQ LQ GH YULHVNRX ODDLW ZHHU RS

-

$M6T(5D$M +et is Jeen nieuw vraaJstuk maar actueel blijft hij wel: moeten we wil de dieren in Jrote natuurJe bieden bijvoeren tijdens deze winterse periode of werkt die menselijke inmenJinJ juist averechts" 5ijkswater­staat staat in elk Jeval lijnrecht te Jenover verschille­nde actie Jroepen die zich onder meer via )acebook Jroeperen om voedsel en strobalen te drop pen in natuurJebi­eden zoals de Oostvaarde­rsplassen. ,n sommiJe natuurJebi­eden zoals in de omJevinJ van de Bommelerwa­ard zijn beheer ders wettelijk verplicht om dieren bij te voeren. ,n andere Jebieden wordt de natuur juist aan haar lot overJelate­n. +oe werkt dat precies" Of de die ren wel of niet worden bijJe voerd hanJt af van de reJis tratie van de dieren. =ijn het dieren die een eiJenaar heb ben" Of zijn het wilde dieren die vollediJ vrij rondlopen in de natuur" Marcel van Dun van 6taatsbosb­eheer leJt uit:

:ilde dieren worden niet JereJistre­erd. =e hebben niet zoals Jehouden dieren een oormerk. De populatie van deze dieren ontwikkelt zich op een natuurlijk­e manier. Deze dieren worden dus niet bijJe voerd zoals Jehouden dieren dat wel worden. Bij Jehouden dieren in natuurJebi­eden kan je bijvoorbee­ld denken aan een kudde die zorJt voor be JrazinJ. Bij wilde dieren Jaat het bijvoorbee­ld om vossen herten of om de runderen in de Oostvaarde­rsplassen.

Tanja de Bode van )ree 1ature de Jrootste parti culiere natuurbeJr­azer van 1ederland spreekt over een verschil tussen µspoor $ en spoor B¶ natuurJebi­eden. Of wij een zorJplicht hebben is afhankelij­k van de omvanJ en de aard van het natuur Jebied waar onze dieren lo pen. -e hebt terreinen die als 6poor $ zijn bestempeld zo als de Oostvaarde­rsplassen. Dat zijn hele Jrote Jebieden. $ndere natuurJebi­eden zo als bijvoorbee­ld 1oordwaard en Munnikenla­nd bij 6lot /oevestein bij =altbommel hebben het stempel 6poor B. De dieren moeten allemaal een oormerk hebben zo¶n Jeel label dat ook koeien heb ben. $l deze dieren worden JereJistre­erd. +un dna wordt vastJeleJd. :ij moeten ook een dierenarts inschakele­n als we zien dat een dier proble men heeft.¶¶ Dat is dus anders in de Oostvaarde­rsplassen waar duizenden wilde dieren leven en ze het stempel µspoor $¶ hebben.

Boswachter­s van 6taatsbos beheer in de Oostvaarde­rs plassen zijn de afJelopen tijd meerdere malen bedreiJd om dat zij de Jrote Jrazers niet bijvoeren. De dieren verma Jeren omdat zij onvoldoend­e voedsel vinden zeker met de huidiJe vorstperio­de. Daar maakt ijsvorminJ ook het vin den van drinkplaat­sen moei lijker. De discussie rondom het bijvoeren is deze week weer hooJ opJelaaid. 1ieuw is hij zeker niet weten ze bij 6taatsbosb­eheer. +oe stren Jer de winter hoe Jroter de commotie.´ +et is niet zo dat 6taatsbosb­eheer zelf bepaalt of ze de dieren wel of niet bij voeren en hoe ze de beslissinJ nemen om sterk vermaJerde of zwakke dieren af te schie ten. De provincie )levoland maakt het beleid. :ij voeren dat beleid uit. Op dit moment is er een speciale commissie de commissie *eel die zich buiJt over het huidiJe be leid.´ +et kan dus zo zijn dat het wel of niet bijvoeren in de Oostvaarde­rsplassen volJend jaar anders JereJeld wordt.

(AD)

 ??  ?? Konikpaard­en in winterse Oostvaarde­rsplassen. Het welzijn van grote grazers als deze dieren is regelmatig inzet van heftige discussies.(Foto: ANP)
Konikpaard­en in winterse Oostvaarde­rsplassen. Het welzijn van grote grazers als deze dieren is regelmatig inzet van heftige discussies.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname