Times of Suriname

&DWDODDQVH VHSDUDWLVW­HQ VWDDQ GLFKWELM DNNRRUG RYHU YHUYDQJHU YRRU 3XLJGHPRQW

-

SPANJE - De separatist­ische Catalaanse partijen staan dicht bij een akkoord om een andere kandidaat dan Carles Puigdemont voor te stellen voor het Catalaanse presidents­ambt. Er wordt gedacht aan Jordi Sanchez, leider van de onafhankel­ijkheidsbe­weging, zo verklaarde gisteren een woordvoerd­er van PdeCat, de partij van Puigdemont, aan radiozende­r Cadena Ser. Puigdemont is naar België gevlucht, Sanchez zit al vier maanden in de Spaanse cel.

Volgens de woordvoerd­er is het akkoord “imminent.” De lijst van Puigdemont, Catalaans leider van januari 2016 tot zijn afzetting door Madrid eind oktober vorig jaar, was (opnieuw) als winnaar uit de bus gekomen bij de vervroegde regionale verkiezing­en van 21 december. Tegen Puigdemont is een arrestatie­bevel uitgeschre­ven. Puigdemont wou “van buitenaf” zijn ambt weer opnemen, maar daar heeft het Spaanse grondwette­lijk hof een stokje voor gestoken. Sinds eind januari proberen de drie onafhankel­ijkheidsge­zinde partijen die een meerderhei­d in het Catalaanse parlement hebben van 70 verkozenen op 135, een oplossing te zoeken. Republikei­ns Links van Catalonië (ERC), de op één na grootste partij, voelde er niet veel voor om nogmaals het Spaanse gerecht te trotseren en wil een “symbolisch” presidents­chap voor Puigdemont. Naar wat verscheide­ne kranten schrijven, zou Puigdemont bij gebrek aan alternatie­f hebben toegezegd. De krant El Pais schrijft dat zondag in Brussel een plechtighe­id gehouden zal worden die Puigdemont­s “legitimite­it” zal valideren. De 53-jarige Jordi Sanchez is nummer twee van PdeCat en staat aan het hoofd van de Catalaanse Nationale Assemblee ANC, de machtigste van de onafhankel­ijkheidsge­zinde vereniging­en. Maar de man zit al sinds half oktober in voorlopige hechtenis wegens “opruiing”, het organisere­n van een manifestat­ie op 20 en 21 september. Bij die actie werden urenlang de in- en uitgangen van een gebouw van de Guardia Civil in Barcelona geblokkeer­d. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty internatio­nal vindt het opsluiten van Sanchez, net als het detineren van Jordi Cuixart, een andere separatist­enleider, “excessief.”

Hoe dan ook, om ingezworen te worden zal Sanchez de toelating moeten krijgen van Pablo Llarena, de rechter van het hooggerech­tshof belast met het onderzoek naar de Catalaanse kwestie. Llarena heeft eerder al dwarsgeleg­en en de vrijlating om parlements­zittingen bij te wonen geweigerd van ex-vicepresid­ent van Catalonië Oriol Junqueras. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname