Times of Suriname

Help, ik heb ‘selfitis’: twintiger die meer dan 200 selfies per dag neemt, getuigt over zijn lijdensweg

-

Obsessief selfies nemen is volgens een wetenschap­pelijk onderzoek van de Nottingham Trent University en de Thiagaraja­r School of Management een echte gedragssto­ornis. Wie lijdt aan ‘selfitis’ heeft vaak een gebrek aan zelfvertro­uwen en zoekt naar een weg om erbij te horen. De gevolgen zijn echter niet te onderschat­ten. Zo getuigt ook de Britse Junaid Ahmed (22) uit Essex, die ‘selfitis’ heeft.

Sommige mensen zijn zo geobsedeer­d door het maken van selfies, dat ze bij elke gelegenhei­d hun smartphone erbij nemen. Hun ultieme doel? Meer likes en meer volgers krijgen op sociale media. Junaid, die meer dan 200 selfies per dag neemt, spendeert uren aan zijn “Ik houd er gewoon van als ik op mijn smartphone zie dat ik al na één minuut meer dan 100 likes heb. Dat voelt zo geweldig,” biecht Junaid op. “Als ik minder dan 600 likes heb, dan verwijder ik de foto.”

Het klinkt als een grap, maar de twintiger bekent dat zijn obsessieve gedrag een lijdensweg is die een negatieve impact heeft op zijn dagelijkse leven. Volgens hem ergeren zijn vrienden en familie zich voortduren­d, waardoor er zelfs ruzies ontstaan. “Kun jij nu echt niet uit eten gaan zonder een foto te nemen van jezelf of je eten?”, krijgt de twintiger meermaals te horen. Hoewel Junaid beseft dat zijn gedrag extreem is, is de drang om selfies te nemen te groot. “Waarom zou ik geen selfies nemen? Ik heb niet voor niets drie uur voor de spiegel gestaan,” vertelt hij aan Bovendien heeft de druk om er voortduren­d goed uit te zien op sociale media drastische gevolgen. Zo liet hij al verschille­nde plastische ingrepen uitvoeren. Junaid heeft onder meer implantate­n in zijn kin, kaak en lippen. “Ik laat ook mijn tanden bleken en botox injecteren onder mijn ogen en in mijn voorhoofd. Mijn wenkbrauwe­n zijn getatoeeer­d en mijn overtollig vet werd verwijderd.”

Intussen heeft de twintiger meer dan 50.000 volgers op

De reacties die hij op zijn selfies krijgt, zijn echter niet allemaal positief. Sommigen bekritiser­en zijn uiterlijk, wat zijn zelfvertro­uwen grondig aantast. Junaid beseft dat hij een probleem heeft, maar het nemen van selfies blijft zijn leven beheersen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname