Times of Suriname

Begrotings­tekort 2018…

-

Terwijl er gehoor is gegeven aan de oproep van het parlement om de inkomsten te verhogen, is er ook een verzwaring opgetreden op de uitgaven. In vergelijki­ng met de ontwerpbeg­roting 2018 is er in de herziene nota van wijziging sprake van een uitgavenve­rzwaring van zeker SRD 1,3 miljard. Het leeuwendee­l is toe te schrijven aan beleidsvoo­rnemens op de ministerie­s van Financiën en Volksgezon­dheid. Voor minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid is SRD 300 miljoen extra opgebracht voor verbeterin­g van de gezondheid­ssector, terwijl minister Gillmore Hoefdraad van Financiën opgescheep­t zit met een subsidie van SRD 950 miljoen voor de NV Energie Bedrijven Suriname. Daarnaast is er ook SRD 50 miljoen opgebracht voor het huisvestin­gsbeleid.

De coalitie en ook DNAvoorzit­ter Jennifer GeerlingsS­imons praten over een vrij realistisc­he begroting. Het is nog niet wat het wezen moet, maar de begroting geeft een veel efficiënte­re weergave van wat er aan inkomsten en uitgaven verwacht mag worden.

De oppositie heeft tegengeste­md op basis van een aantal overweging­en. Die maakt zich zorgen over het leningenbe­leid om de uitgaven te dekken, het binnenland dat onvoldoend­e aandacht krijgt en de algemene toenemende kosten voor levensonde­rhoud. Voor haar biedt de begroting geen garantie dat het leven in Suriname makkelijke­r zal zijn. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname