Times of Suriname

UNDP-project ‘Rehabilita­tie mangrove in Nickerie’ gelanceerd

-

De inleiders van de infosessie waren professor Sewnath Naipal en Usha Satnarain, beide docent aan de Anton de Kom Universite­it van Suriname. Daarnaast zijn de aanwezigen toegesprok­en door Haidy Malone, UNDP-vertegenwo­ordiger. Joeloemsin­gh merkte op dat hij geen idee had hoe gevaarlijk de situatie bij Bigi Pan was, totdat hij zelf ermee geconfront­eerd werd na een inspectiet­ocht, en constateer­de hoe de mangrovebo­ssen in het gebied met rassen schreden aan het uitsterven zijn. “U begrijpt dat als die uitsterven, het hele biologisch­e systeem in het gebied

Bigi Pan Multi Use Management Area

NICKERIE - Het behoud van het (Muma), is onlosmakel­ijk gekoppeld aan het behoud van Nickerie en de Nickeriaan­se economie. Dit zei districtsc­ommissaris Wedperkash Joeloemsin­gh, woensdagmo­rgen in het Burger Informatie Centrum (BIC), toen hij voorafgaan­d aan een informatie­sessie met betrekking tot het behoud en voortbesta­an van het Bigi Pan bijzonderb­eheersgebi­ed een welkomstwo­ord hield.

ontwricht raakt.” Om Bigi Pan weer tot bloei te brengen zal de United Nations Developmen­t Programme (UNDP) een project financiere­n voor een bedrag van 100.000 Amerikaans­e dollar, terwijl de Universite­it van Suriname inkomt met ongeveer 22.000 Amerikaans­e dollar. De launch van dit project heeft tijdens de infosessie plaatsgevo­nden. Het voornaamst­e doel van het project is om relevante informatie te verschaffe­n aan de gemeenscha­p, in het bijzonder mensen die actief zijn in het Bigi Pangebied (vissers, touroperat­ors, jagers), zegt Satnarain. De hele gemeenscha­p moet bewust gemaakt worden om te letten op haar handelen met de natuur. Daarom is het volgens de deskundige belangrijk het beheer van het mangrovege­bied te bevorderen.

Volgens professor Naipal zal met het uitvoeren van het project getracht worden het steeds smaller worden van de kustlijn te keren. Dit zal gebeuren door de functie van de mangrove, die in de loop der jaren veel minder is geworden, na te bootsen.

Dat gebeurt door palen te heien en houtdammen te maken, waardoor wanneer het water komt met heel veel sediment, een deel daarvan achterblij­ft. Naipal geeft aan dat hetzelfde principe van Weg naar Zee in het Bigi Pangebied zal worden toegepast. “Wij denken dat wij hierdoor de erosie zeer zeker drastisch zullen vertragen, maar in een heel goede situatie zelfs ervoor zorgen dat klei zich begint op te hopen waarop mangrove kan worden geplant of zelf kan groeien”, legt de professor uit. Daardoor kan volgens hem de situatie verholpen worden. Naipal geeft aan dat hiermee de groene technologi­e wordt toegepast, met dien verstande dat er een zekere duurzaamhe­id daarin zit. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname