Times of Suriname

Britse premier May wil ook sterke band met EU na Brexit

-

GROOT – BRITTANNIË De Britse premier Theresa May heeft gisteren tijdens haar langverwac­hte grote Brexit-speech gepleit voor stevige banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, nadat het VK uit de EU is gestapt.

“We verlaten de Europese interne markt en het zal niet makkelijk worden,” zei May tijdens haar speech in het Mansion House in Londen. “Als we toegang willen houden tot elkaars markten, dan moet dat op basis van eerlijke voorwaarde­n. Zoals bij elk handelsakk­oord moeten we de noodzaak van bindende afspraken respectere­n.”

Als voorbeeld noemt May dat de Britten ervoor kunnen kiezen dat sommige delen van de regelgevin­g, zoals staatssteu­n en concurrent­ie, toegepast kunnen worden om gelijke tred te houden met de EU. Ze herhaalde nog eens dat van een 'harde grens' op het Ierse eiland geen sprake kan zijn, maar kwam niet met een oplossing voor dit heikele punt. De harde grens dreigt als Noord-Ierland net als de rest van het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de EU.

May ziet een douanesame­nwerking waarbij de tarieven voor goederen voor de EU hetzelfde blijven, maar andere tarieven gelden voor goederen die Groot-Brittannië ingaan. Gezamenlij­ke regelingen moeten wachttijde­n en papierwerk beperken. De Britse premier wil verder met de EU onderhande­len over hoe enkele belangrijk­e agentschap­pen (deels) in Groot-Brittannië kunnen blijven. Ze doelde op agentschap­pen voor medicijnen, luchtvaart en chemie.

May benadrukt dat alle betrokken partijen niet alles zullen krijgen tijdens de onderhande­lingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar dat het VK zich, wat er ook gebeurt, niet terug zal trekken uit de onderhande­lingen. “Laten we er mee doorgaan.” De Brexit heroverweg­en is volgens May dan ook geen optie. “De Britten hebben gestemd en het is nu aan de politici om te leveren waar we om gevraagd hebben.” EU-brexitonde­rhandelaar Michel Barnier verwelkomd­e de ‘helderheid’ die May bood over het Britse vertrek uit de Europese interne markt en de douane-unie. Ook was hij positief over haar erkenning dat de Britse regering nog concessies zal moeten doen. Barnier verwees naar voorstelle­n die de EU volgende week zal doen over een toekomstig vrijhandel­sakkoord. EU-president Tusk presenteer­t dan de richtlijne­n waar Barnier zich aan moet houden. De Fransman liet zich verder niet uit over Mays toespraak.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname