Times of Suriname

Verkiezing Italië lijkt impasse op te leveren

-

ITALIË - Ruim vijftig miljoen Italiaanse kiezers dreigen zondag een parlement te kiezen dat door verdeeldhe­id geen stabiele regering kan vormen. Het land heeft vorig jaar het kiesstelse­l gewijzigd om wat orde te scheppen. Met een kiesdrempe­l van 3 procent en wat veranderin­gen in de manier waarop de parlements­zetels behaald worden, zou er eerder een stabiele regering met een meerderhei­d kunnen komen. Wie circa 40 procent van de stemmen bemachtigt, zou maandag een meerderhei­d hebben.

Maar dit plan dreigt zondag volgens opiniepeil­ers te mislukken. Het moet overigens nog blijken of peilingen betrouwbaa­r zijn. De interesse in politiek in Italië is minimaal. Een derde van de kiezers weet niet naar wie zondag de stem gaat. Veel kiezers hebben het vertrouwen verloren en merken in hun armoede dat het land een van de weinige westerse economieën is, die maar niet uit de crisis herrijst. Miljoenen jonge Italianen zijn de afgelopen jaren naar het buitenland gegaan om te kijken of ze daar wel een toekomst hebben. De belangrijk­ste partijleid­ers beloven met geld te gaan smijten om armoede te bestrijden, maar hun beloftes zouden zo veel geld kosten dat ze moeilijk te geloven zijn. De man die de meeste kans maakt om met zijn rechtse gelegenhei­dscoalitie (37,5 procent in peiling) maandag aan de vorming van een regering te kunnen beginnen, is ex-premier Silvio Berlusconi. Hij moest in 2011 het veld ruimen als premier, omdat hij het land bijna ruïneerde. Berlusconi mag bovendien nu geen premier worden, omdat hij is veroordeel­d wegens belastingo­ntduiking. Maar dat heeft hem er niet van weerhouden op 81-jarige leeftijd een politieke comeback te lanceren.

De grootste partij zou de euroscepti­sche protestpar­tij Movimento 5 Stelle (M5S - Vijfsterre­nbeweging) worden. De M5S van Luigi Di Maio staat op ruim 26 procent in de laatste peiling, maar de intern verdeelde M5S heeft tot dusver altijd afkeer van coalities betuigd. En Berlusconi heeft zijn coalitie opgetuigd met mensen waar hij politiek nauwelijks mee overweg kan. Zijn centrumrec­htse Forza Italia doet voor de verkiezing mee met onder meer de rechts-populistis­che Noord-Italiaanse Lega Nord van Matteo Salvini en met de rechtse nationalis­ten van Fratelli d’Italia (Broeders van Italië).

De coalitie die wordt gedomineer­d door de centrumlin­kse Democratis­che Partij (DP) van premier Paolo Gentiloni, hoopt morgen zonder al te veel kleerscheu­ren te overleven. De PD staat weer onder leiding van ex-premier Matteo Renzi en kreeg in peilingen bijna een kwart van de stemmen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname