Times of Suriname

Aankoop ambassadeg­ebouw Parijs moet naar pg

-

PARAMARIBO - De ruis rond de aankoop van het ambassadeg­ebouw in Parijs moet onderzocht worden door de procureur-generaal. De Nationale Assemblee (DNA) heeft een scherp signaal naar de regering gestuurd door met 34 stemmen een motie hieromtren­t aan te nemen. Alleen Ronald Hooghart (NDP) stemde tegen.

Zowel oppositie als coalitie is van mening, dat alleen een onafhankel­ijk onderzoek voor eens en altijd een einde kan brengen aan de onduidelij­kheid en beschuldig­ingen van corruptie over de aankoop van het ambassadeg­ebouw in 2012.

Onduidelij­k is echter wel waarom Hooghart tegen de instelling van een onderzoek heeft gestemd, terwijl op hem na de NDP-fractie meeging met de motie die door de oppositie werd ingediend. Voordat hij zijn stem uitbracht, trachtte hij te onderbouwe­n waarom hij tegen het onderzoek heeft gestemd. Hij sprak over gebrek aan eenheid in het parlement die het gevolg zou zijn van koloniale machthebbe­rs en gaf een historisch overzicht over de onderdrukk­ing van Suriname door West-Europese krachten. Het was van de gezichten van de overige parlementa­riërs af te lezen dat zij Hooghart moeilijk konden bijbenen in de relevantie van het verhaal in een vermeende corruptieo­nderzoek. Uiteindeli­jk moest DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons hem ‘aansporen’ voort te maken met de onderbouwi­ng van zijn afwijkend stemgedrag. NDP-fractielei­der Andre Misiekaba was duidelijk in het uitleggen, waarom zijn fractie meeging met een motie van de VHP. “Ik denk dat het niet goed is, nadat we inderdaad een aantal jaren hiermee bezig zijn geweest en dat er een soort van waas hangt rond de kwestie van de ambassade in Parijs”, zegt Misiekaba. “Daarom zeggen we dat we meegaan met die motie, zodat inderdaad de zaak onderzocht kan worden en die onduidelij­kheid weggenomen wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname