Times of Suriname

Suriname moet bewust worden van gevaren glaucoom

-

PARAMARIBO – Lions Club Paramaribo Centraal zal in het kader van Glaucoomwe­ek, van 10 tot en met 17 maart, een lezing geven over de gevaren van deze oogziekte. “Mensen moeten de gevaren van de oogaandoen­ing glaucoom niet onderschat­ten. Het kan haast in alle gezinnen voorkomen”, zegt voorzitter Maaltie Sardjoe tegenover de krant.

De lezing zal plaatsvind­en in Weest Paraat en zal worden gepresente­erd in samenwerki­ng met Lions Club Paramaribo Felice, als deel van zijn First Sight project. Volgens Sardjoe is het belangrijk voor gezinnen om de lezing bij te wonen, om zo beter geïnformee­rd te zijn. De lezing zal verzorgd worden door ophthalmol­ogist Michael Siban van het Suriname Eye Centre, die ook zal aangeven wat het percentage is van glaucoomge­vallen in Suriname. Glaucoom of groene staar is de verzamelna­am voor een aantal aandoening­en en afwijkinge­n van het oog die leiden tot beschadigi­ng van de oogzenuw, waarbij beperking of uitval van vooral het perifere gezichtsve­ld optreedt. Glaucoom begint meestal na het veertigste levensjaar en verloopt veelal sluipend; langzamerh­and vallen delen van het gezichtsve­ld uit, hetgeen de patiënt vaak lange tijd niet opmerkt. Het centrale zicht blijft lang intact. Glaucoom kan het gezichtsve­rmogen onherstelb­aar aantasten. Indien onbehandel­d, kan het leiden tot permanente blindheid.

“Met de nodige informatie is het de hoop dat de gemeenscha­p zich bewust zal zijn over glaucoom en de gevolgen ervan. Ook is het belangrijk om te weten hoe mensen met glaucoom moeten omgaan om ergere gevolgen te voorkomen”, zegt Sardjoe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname