Times of Suriname

Trump raakt met staalheffi­ng eigen olie-industrie

-

VS - De importheff­ingen op staal en aluminium die de Amerikaans­e president Donald Trump heeft aangekondi­gd, zadelen de Amerikaans­e olie-industrie mogelijk op met aanzienlij­ke kosten. Dat stelt belangenve­reniging Associatio­n of Oil Pipelines.

Staal dat in oliepijple­idingen wordt gebruikt, moet voldoen aan strenge technische specificat­ies zodat het gedurende de levensduur van dertig jaar niet breekt of corrodeert. Geschikt staal wordt in de VS maar in beperkte mate gemaakt, klinkt het.

Volgens een studie door ICT Internatio­nal is zo’n 77 procent van het staal dat de afgelopen jaren in Amerika is gebruikt voor onder meer leidingen, fittingen en kleppen, ingevoerd. De aanleg van bijvoorbee­ld de omstreden Dakota-oliepijple­iding zou als gevolg van de heffing tot wel 300 miljoen dollar duurder kunnen uitvallen, stellen de onderzoeke­rs. De Amerikaans­e president kondigde vorige week met een importheff­ing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Die heffing treft ook de Europese staalfabri­kanten, voor wie het nu duurder wordt hun producten naar de VS uit te voeren. De Europese Commissie zei tegenmaatr­egelen voor te bereiden, waaronder mogelijke heffingen op Amerikaans­e producten als Harley Davidson, bourbon (de Amerikaans­e whisky) en Levi’s-jeans. Trump lijkt niet bang voor een mogelijke handelsoor­log, getuige zijn berichten op Twitter de afgelopen dagen. Gisteren dreigde hij met importheff­ingen op Europese auto’s. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname