Times of Suriname

‘Kophonger’ moet Surinamers bewust maken van gezond voedingspa­troon

-

NICKERIE - Na het grote succes van de theatervoo­rsteling ‘Ademhalen’ van producent Ann Hermelijn, die vorig jaar op Internatio­nale Dag van de Vrouw, 8 maart, in première ging in Nickerie, heeft zij ook dit jaar gedacht aan haar geboortedi­strict. In het kader van de Internatio­nale Dag van de Vrouw presenteer­t Aco Multi Services in samenwerki­ng met Stichting Sari en ondersteun­d door de Nederlands­e ambassade vandaag en morgen de theatervoo­rstelling ‘Kophonger’ van acteur Frank Wijdenbosc­h in de schouwburg van het CCN.

Waarom vinden we overgewich­t normaal? Wat doen we om te voorkomen dat we bij de dokter belanden, levenslang medicijnen nodig hebben, moeten dialyseren en voortijdig overlijden? In deze precaire periode is het belangrijk­er dan ooit om ziekten te voorkomen.

“Een gezond voedingspa­troon en een gezonde levensstij­l zijn heel belangrijk. Met deze confronter­ende solovoorst­elling willen wij mensen daarvan doordringe­n”, zegt producent Ann Hermelijn. Op een persconfer­entie die gisteren gehouden is in Eve’s Place, vertelde Hermelijn waarover de theatervoo­rstelling gaat. De producer zegt het stuk naar Suriname te hebben gebracht, omdat zij merkt dat er in de wereld sprake is van obesitas, een overgewich­tsprobleem. Dit probleem manifestee­rt zich volgens de producent ook in Suriname. Zij noemt een onderzoek van de Soroptimis­ten dat een paar weken geleden gepublicee­rd is. Dit onderzoek is gedaan in de verschille­nde districten. Uit dit onderzoek blijkt dat veel kinderen in Suriname last hebben van overgewich­t. Het ergste is dat bij veel van deze kinderen ook al diabetes is geconstate­erd”, weet Hermelijn. Dat is volgens haar niet goed te praten. Waar zijn we over twintig jaar en hoe productief gaan we dan zijn met een zieke bevolking, vraagt zij zich af.

Het theaterstu­k is op 28 februari in première gegaan in de Tembe Art Studio te Moengo. Van 1 tot en met 3 maart is het stuk in theater Unique in Paramaribo opgevoerd. Vandaag en morgen zullen er in Nickerie dagelijks telkens twee voorstelli­ngen zijn, te weten in de ochtendure­n voor scholen en om zeven uur ‘s avonds voor volwassene­n en overige belangstel­lenden. Na de avondvoors­tellingen zal de One Stop Shop een nagesprek hebben over het onderwerp. In Kophonger speelt Wijdenbosc­h zichzelf. Hij vertelt hoe hij als kleine jongen genoot van lekker eten, hoe zijn gezonde eetlust uit de hand liep en hoe hij net op tijd de radicale beslissing nam die zijn leven redde. De toegang is gratis.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname