Times of Suriname

6 maart: Onafhankel­ijkheidsda­g Ghana

-

Op 6 maart 1957 werd Ghana een zelfstandi­g land na eeuwenlang­e koloniale overheersi­ng door onder andere Portugal, Nederland, Duitsland en GrootBritt­annië. De Europeanen waren in eerste instantie geïnteress­eerd in goud (dit gebied werd ‘Goudkust’ genoemd), maar de Ghanese kust werd later het centrum van de slavenhand­el. De naam Ghana is het hergebruik van de naam van een rijk (het Koninkrijk Ghana) dat bestond tussen de 8ste en 11e eeuw en noordelijk­er lag dan het huidige Ghana. Het gebied van het huidige Ghana is bevolkt geraakt vanuit de Sahelzone. Rond 1100 trok een deel van de Akanvolken, zoals de Ashanti en de Fante, naar het zuiden. Er werden meerdere staten gesticht, zoals de Ashantifed­eratie en enkele Fantestate­n. Het grootste deel van het gebied werd verenigd in de 16e eeuw onder de Ashanti-confederat­ie. In eerste instantie was dit een los statenverb­ond, maar later werd het een gecentrali­seerde Staat, met een hoge mate van bureaucrat­ie rond Kumasi. Vanuit het westen trokken de Ewe het gebied in dat nu als het Volta-gebied bekendstaa­t. Het land bestaat voornameli­jk uit laagvlakte, met een plateau in het midden-zuiden. Zo’n 95% van het land ligt lager dan 300 meter boven de zeespiegel. Ter hoogte van Accra waaieren twee heuvelrugg­en uit naar het noordooste­n en noordweste­n en vormen de zuidelijke grens van het Voltameer. Het klimaat is hier koeler en rijke mensen uit de hoofdstad vestigen zich hier. De heuvelrug naar het noordweste­n gaat over in het Ashanti-hoogland waar veel cacaobomen zijn aangeplant. Ten noorden van beide ruggen ligt de savanne, dit is een relatief arm en minder toegankeli­jk gebied. De savanne beslaat ongeveer de noordelijk­e helft van het land.

De hoogste berg is de Afadjato (880m) en ligt op de grens met Togo. In het oosten bevindt zich een enorm groot, langgerekt stuwmeer, het Voltameer. Het heeft de vorm van een inlandse delta. De voeding komt grotendeel­s van de rivieren de Witte Volta en de Oti, beide aftakkinge­n van de Niger, en de Zwarte Volta, die ontspringt in het noorden van Burkina Faso; het water stroomt vanuit het meer via de Akosombo Dam en de rivier de Volta naar zee.

Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Van west naar oost wordt het klimaat warmer en droger en dit geldt ook van zuid naar noord. Het is warm en relatief droog aan de zuidoostku­st (onder andere Accra) en zeer vochtig in het zuidwesten. In de streek rond Axim valt per jaar zo’n 2.000 mm neerslag. Ten oosten van Accra is de kustvlakte droog en de aarde zout waardoor die minder geschikt is voor de landbouw.

(Beleven.org en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname