Times of Suriname

2OORQJUHQ *HPHHQWHQ SDN ]HWHOURRI DDQ

-

'(1 H$$* Ook gemeen ten doen er goed aan eens te kijken hoe ]e µ]etelroof¶ kunnen tegengaan, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenland­se =aken. =e raadt gemeenten aan de Tweede Kamer, die het voor leden minder aantrekkel­ijk heeft gemaakt om ]ich los te maken van hun fractie, als voorbeeld te nemen.

De Telegraaf meldde na eigen onder]oek dat het steeds va ker voorkomt dat raadsleden hun partij de rug toekeren, maar hun ]etel behouden. 'e meeste partijen geven aan geen toename te hebben opgemerkt van het verschijn sel. 9eel partijen proberen het probleem van tevoren wel met onder meer screenings te voorkomen, maar erkennen toch machteloos te ]ijn als een dissident koste wat kost de ]etel wil behouden.

C'$, 3vd$ en *roen/inks vragen kandidaten al langer van tevoren een verklaring te onderteken­en. 'e 99' deed dit bij de meest recente Tweede Kamerverki­e]ingen al, ofschoon ]o¶n verklaring juridisch waardeloos is. 'e wet is hier immers duidelijk over. Kamerleden, en op ge meentelijk niveau raadsle den, worden op persoonlij­ke titel benoemd.

Ook Ollongren wijst erop dat ³volksverte­genwoordig­ers geen werknemers ]ijn van een politieke partij en kri tisch en onafhankel­ijk moe ten kunnen opereren.” Maar ³tegelijker­tijd is het onwen selijk als politici afsplitsen vanwege persoonlij­ke ambi ties of belangen.”

'e 99' benadrukt dat het vooral belangrijk is om van tevoren te screenen en geen onbekenden hoog op de lijst te ]etten. Ook de S3 noemt bekendheid met en vertrou wen in de kandidaten als belangrijk­e factor. 'aarnaast moeten lokale afdelingen goedkeurin­g van het lande lijk bestuur krijgen om mee te doen. ³'at ]ijn vaak men sen die al jaren actief ]ijn,” ]egt partijvoor]itter Ron Me\er. (n dan is er nog de welbekende afdrachtsr­ege ling. ³Bij ons doe je het niet voor het geld. 'at is al direct een heel duidelijke keu]e.” Bij '66 worden geen ver klaringen onderteken­d, maar wordt wel geprobeerd het risico op ]etelroof ]o klein mogelijk te maken. =o moet iemand bijvoorbee­ld mini maal een half jaar lid ]ijn van de partij om ]ich kandidaat te stellen. Maar een woordvoer der erkent dat als iemand pcht ]ijn ]etel wil meenemen, daar weinig aan te doen valt. ³(r is nou eenmaal een wettelijk recht dat mensen hebben.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname