Times of Suriname

(XURVFHSWLV­FKH SURWHVWSDU­WLMHQ ZLQQHQ YHUNLH]LQJHQ ,WDOLs

-

ITALIÉ - Na het tellen van de stemmen in de meeste kiesdistri­cten, is het maandag duidelijk geworden dat de populistis­che en euroscepti­sche partijen de grote winnaars zijn van de Italiaanse parlements­verkiezing­en. Volgens de officiële tussenstan­d van het 0inisterie van Binnenland­se =aken wordt de euroscepti­sche Vijfsterre­nbeweging de grootste partij.

De coalitie van rechtse partijen heeft in totaal ongeveer

procent van de stemmen. Van die coalitie behaalt de e[treem-rechtse Lega (voorheen Lega 1ord van 0atteo Salvini procent.

Salvini liep gisteren vooruit op de officiële einduitsla­g. Tegen Reuters zei hij dat zijn partij het recht en de plicht heeft om te regeren aan het hoofd van de centrum-rechtse coalitie. Hoewel Salvini van mening is dat de invoering van de euro een fout was is en blijft zei hij ook dat een referendum over de munteenhei­d ondenkbaar is. De financiële markten hoeven zich geen zorgen te maken aldus de Lega-leider. Hij ontving felicitati­es van onder andere *eert :ilders en de )ranse )ront 1ationalle­ider 0arine Le Pen. De conservati­eve )orza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi ( staat op procent van de stemmen. De centrumlin­kse alliantie onder leiding van de Democratis­che Partij (PD van huidig premier Paolo *entiloni zou in totaal kunnen rekenen op ongeveer procent van de stemmen. De PD die wordt aangevoerd door oud-premier 0atteo Renzi krijgt ongeveer procent van de stemmen. Het Italiaanse persbureau ANSA meldde gisteren dat Renzi vanwege de verkiezing­snederlaag heeft besloten terug te treden als voorzitter van zijn partij.

Volgens de cijfers heeft geen enkele partij of alliantie een regeringsm­eerderheid. 2m een meerderhei­d in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo¶n procent van de stemmen nodig.

(NU)

 ??  ?? De protestpar­tij van Luigi Di Maio staat op ruim 32 procent van de stemmen. (Foto: The National)
De protestpar­tij van Luigi Di Maio staat op ruim 32 procent van de stemmen. (Foto: The National)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname