Times of Suriname

6FKDIW =ZLWVHUODQG ]LMQ SXEOLHNH RPURHS DI" =ZLWVHUV VWHPPHQ LQ UHIHUHQGXP

-

=:ITS(5LAND - Het lijkt onvoorstel­baar in het stemhok met een pennestree­k een eind maken aan de N32. Toch is dat precies wat de =witsers kunnen met hun publieke omroep. Het is niet eenvoudig om publieke omroep te zijn in dit populistis­che tijdsgewri­cht. -e wordt gewantrouw­d als te elitair, te hooghartig, te progressie­f en te duur. -e gezag wordt onophoudel­ijk betwist op de sociale media, de vrijhaven anne[ geschutsto­ren voor dwarse t\pes die alles wat je doet tegensprek­en. In =witserland kunnen ze dit weekeinde zelfs met het stempotloo­d in de hand een radicale streep halen door je voortbesta­an.

=ondag was er een referendum over het voorstel de verplichte omroepbijd­rage voor de =witserse publieke zenders af te schaffen. Het ging om de zogeheten 1oBillag-Initiative. Billag is de instantie die het kijk- en luistergel­d int. Schaart een meerderhei­d van de =witsers zich achter het voorstel dan is dat het einde van de omroepbijd­rage het einde van Billag en het einde van de Schweizeri­schen Radio- und Fernsehges­ellschaft (SRG) zo is de vrees.

Het woord µstaatsgre­ep¶ is al gevallen. Dat is wat overdreven toch kijkt de rest van (uropa aandachtig toe. In menig land is er kritiek op publieke omroeporga­nisaties. In Polen en Hongarije proberen rechts-populistis­che regeringen in naam van het volk de publieke media naar hun hand te zetten. In :est-(uropa is het tot dusverre bij woorden gebleven. In =witserland kan dat nu veranderen. Het initiatief tot het referendum komt van jonge conservati­eve en libertaris­che politici uit de jongerenaf­deling van de rechts-populistis­che SVP van de -jarige mediaonder­nemer &hristoph Blocher. =ij willen af van de omroepbijd­rage van =witserse )rank ( euro per jaar voor elk huishouden. De burger kan niet verplicht worden zo heet het iets te kopen dat hij niet hebben wil. Bovendien is de SR* een moloch geworden met zeven televisiez­enders en zeventien radiostati­ons en jaarlijks zo¶n miljard euro aan inkomsten uit de omroepbijd­rage. =ij heeft een van de grootste online-redacties in het land opgezet met belastingg­eld. Dat betekent oneerlijke concurrent­ie voor krantenuit­gevers die de digitalise­ring uit eigen zak moeten betalen.

2p het politieke vlak verwijten de tegenstand­ers van de omroepbijd­rage dat SR* opereert als een staatsomro­ep die stemming maakt tegen rechts. SVP-parlementa­riërs spreken spottend over de SR* als werktuig van de gevestigde orde in een µgestuurde democratie¶.

De verdediger­s van de publieke omroep zien de SR* juist als bewaker van de pluriforme democratie. =witserland kent officieel vier talen. Voor elke taalgroep biedt de zender eigen programma¶s. 2ok voor de Reto-Romaans sprekende minderheid in het kanton *raubnden. Het is een dure maar onmisbare bijdrage aan de samenhang van het land wordt gezegd. Tegengespr­oken wordt dat SR* een slippendra­ger van de autoriteit­en is. =ij is objectief stelt kritische vragen aan alle politici en doet aan factchecki­ng. Dat kan niet worden gezegd van Blochers media. Valt de SR* weg en alles wordt overgelate­n aan de vrije markt dan heeft Blocher vrij spel en dreigt er een µberluscon­isering¶ van =witserland. Dan komt de democratie pas echt in gevaar is het argument. :ant wie radio en televisie controleer­t wint verkiezing­en. (n dat krantenuit­gevers het moeilijk hebben komt door de digitalise­ring niet door de publieke omroep. =o vlogen de argumenten de afgelopen maanden heen en weer in een verhit debat. Duidelijk is dat de µlegitimat­iedruk¶ is toegenomen voor de publieke omroep erkende SR*-topman -ean-0ichel &ina. Dat heeft mede te maken met de µgratis-mentalitei­t¶ die in het digitale tijdperk is ontstaan als het om informatie gaat. Veel =witsers menen ook dat best gekeken mag worden naar de omvang van de SR*.

0aar een ruime meerderhei­d van procent vindt het voorstel tot afschaffin­g van de omroepbijd­rage te radicaal. Die meerderhei­d was stabiel in de peilingen van afgelopen maand. Het 1o-Billag-kamp probeert de spanning erin te houden. ³Remember de Bre[it en Trump´ zeggen ze.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname