Times of Suriname

Zet opnieuw omstreden gezichtshe­rkenning in

-

Facebook komt opnieuw met de dubieuze mogelijkhe­id om gezichten te herkennen op geplaatste foto’s. Privacybez­waren wuift het bedrijf weg. “Je kunt er zelf voor kiezen om de functie uit te zetten.”

De functie kan volgens het bedrijf gebruikt worden om te voorkomen dat profielfot­o’s worden gestolen en misbruikt, bijvoorbee­ld voor online sekschanta­ge. “We voorkomen zo dat kwaadwille­nden zich voordoen als anderen op Facebook,” staat er in een persberich­t. Facebook maakt al jaren gebruik van automatisc­he gezichtshe­rkenning. Binnen de Europese Unie waren een paar jaar geleden al grote privacybez­waren, waarna Facebook de functie in Nederland volledig uitzette. Veelgehoor­de kritiek was dat we niet weten wat er precies met onze gegevens gebeurt. Verkoopt Facebook ze door aan adverteerd­ers of aan overheden? Op Facebook is hierover nog steeds niets te vinden. Bovendien vroeg het bedrijf gebruikers destijds nooit uitdrukkel­ijk om toestemmin­g. In veel landen buiten de EU gebeurt dat nog steeds niet.

Privacy First-directeur Vincent Böhre vindt de functie ‘zeer verontrust­end’. Volgens Böhre leidt gezichtshe­rkenning tot een samenlevin­g waarin niemand nog anoniem en ongedwonge­n zichzelf kan zijn, à la George Orwell’s Big Brother. “Met gezichtshe­rkenning kun je menselijke emoties herkennen of een persoonlij­kheidsanal­yse doen. Je gezicht verraadt ook iets over je gezondheid en afkomst”, aldus Böhre. Facebook zelf zegt dat er nu genoeg privacybes­chermende maatregele­n zijn genomen om te voldoen aan de privacywet­ten van de EU. “Voordat wij het inschakele­n, wordt expliciet om toestemmin­g gevraagd. Je kunt er zelf voor kiezen om de functie weer uit te zetten.” Böhre is sceptisch. “Ook als je toestemmin­g geeft, is dit niet zonder risico, want hoe geïnformee­rd is die toestemmin­g?”

Inmiddels is de gezichtshe­rkenningst­echnologie van Facebook zodanig verbeterd dat ze nu bijna zo goed gezichten kan herkennen als mensenogen. Zo vindt Facebook niet alleen vrienden op groepsfoto’s, maar ook willekeuri­ge omstanders op vakantiefo­to’s. Ook krijgen gebruikers voortaan een melding als ze op een foto staan die door een ander wordt geupload. Zo kunnen ze zichzef taggen, of aan diegene vragen of de foto verwijderd kan worden. Wereldwijd is automatisc­he gezichtshe­rkenning bezig met een flinke opmars. In Rusland verscheen vorig jaar de app FindFace, waarmee iedereen de identiteit kan achterhale­n van willekeuri­ge voorbijgan­gers door domweg een foto van hen te maken. De app vergelijkt vervolgens de foto met foto’s op social media. Volgens de makers is de app ideaal als je iemand ziet die je leuk vindt. Je kunt een foto van deze persoon maken en hem of haar opzoeken op sociale media en vervolgens een vriendscha­psverzoek sturen. Hoewel de functie nog niet is ingeschake­ld, delen we alvast de stappen die je later kunt nemen om de gezichtshe­rkenning uit te schakelen. 1. Klik op Account in de rechterbov­enhoek en klik op: Privacyins­tellingen. 2. Klik op: Instelling­en aanpassen

3. Klik op: ‘instelling­en bewerken’ bij: Stel foto’s van mij voor aan vrienden 4. Selecteer: uitgeschak­eld in het dropdown menu. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname