Times of Suriname

Groei olieproduc­tie volstaat nog tot 2020

-

Schalierev­olutie

Venezuela

NEW YORK - De groei van de olieproduc­tie in met name de Verenigde Staten is komende jaren groot genoeg om aan de toenemende vraag naar olie te voldoen. Na 2020 zijn er meer investerin­gen nodig om de productie op peil te houden, zegt het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA). Vanwege de hoge olieprijze­n hebben Amerikaans­e schaliebed­rijven hun productie flink opgeschroe­fd. Mede daardoor kunnen de VS de komende drie jaar alleen al in 80 procent van de extra vraag voorzien.

De rest van die grotere behoefte aan olie kunnen Canada, Brazilië en Noorwegen opvangen met hun groeiende productie. Ondanks de dalende kosten ziet het agentschap in Parijs nog nauwelijks meer investerin­gen buiten de VS. Dat kan na 2020 een probleem worden, waarschuwt het IEA. De wereldwijd­e olieproduc­tie groeit naar verwachtin­g tot 107 miljoen vaten per dag in 2023. Dat zijn er 6,4 miljoen meer dan dit jaar.

Ruim de helft van die extra vaten komt uit de VS. Dankzij de schalierev­olutie produceren de Amerikanen over vijf jaar 17 miljoen vaten per dag. De productieg­roei van de OPEC-landen wordt geremd door onrust in Venezuela. De productie is daar de laatste twintig jaar met meer dan 50 procent gedaald en die daling zal naar verwachtin­g alleen maar sneller worden. Ondanks productieg­roei in Irak produceren de OPEClanden daardoor samen in 2023 slechts 750.000 vaten per dag meer dan dit jaar.

(NU/Foto: NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname