Times of Suriname

Jumbo en Coop nemen samen sectorgeno­ot EMTÉ over van Sligro

-

Supermarkt­en Jumbo en Coop nemen samen branchegen­oot EMTÉ over van groothande­lsbedrijf Sligro Food Group. Met de deal is 410 miljoen euro gemoeid.

Dat maakten de bedrijven gisteren bekend.

Onder de transactie vallen 130 supermarkt­locaties van EMTÉ, de distributi­ecentra in Kapelle en Putten, de vleesverwe­rkingsfabr­iek Vleescentr­ale in Enschede en ondersteun­ende afdelingen van EMTÉ op het hoofdkanto­or in Veghel. EMTÉ zette vorig jaar een omzet van 828 miljoen euro in de boeken.

Bij de overgenome­n onderdelen werken in totaal zo’n 6.200 medewerker­s, goed voor 2.700 voltijdsba­nen. Zij worden allemaal overgeheve­ld naar de nieuwe eigenaar.

Sligro wordt bovendien de voornaamst­e toeleveran­cier van de restaurant­keten La Place, die Jumbo eerder overnam uit de boedel van het failliete warenhuis V&D.

“Met de leveringen aan La Place, als onderdeel van deze deal, verstevige­n wij opnieuw onze positie in de foodservic­emarkt in Nederland,” zegt Koen Slippens, CEO van Sligro hierover. De twee partijen hebben een meerjarig contract gesloten.

Twee derde van de activiteit­en van EMTÉ zal uiteindeli­jk worden geïntegree­rd bij Jumbo en een derde bij Coop. In een afzonderli­jke transactie zal verder nog het winkelvast­goed van EMTÉ, in totaal 27 locaties, worden verkocht aan Jumbo en Coop.

De transactie moet nog worden goedgekeur­d door de ACM. Als alles volgens plan gaat, zal de overname in de loop van 2018 worden afgerond. Sligro zette EMTÉ afgelopen januari officieel in de etalage. Het concern had een voorkeur voor een samenwerki­ngspartner, maar begon ook met een verkooppro­ces.

Zelf doorgaan met de supermarkt­keten was geen optie meer voor Sligro. ‘”Er zijn veel veranderin­gen in supermarkt­land. Op den duur kunnen we daar met ons huidig marktaande­el niet in mee,” zei Slippens hier toen over. Het marktaande­el van EMTÉ liep in 2017 terug tot 2,5 procent.

Jumbo en Coop hadden al eerder te kennen gegeven interesse te hebben voor EMTÉ. Vakbond CNV heeft de nodige vraagteken­s rond de overname van EMTÉ door Jumbo en Coop. “Wat betekent dit bijvoorbee­ld voor de werkgelege­nheid,” vraagt bondsbestu­urder Kitty Huntjens zich af.

“Over het winkelpers­oneel maken we ons geen zorgen, maar er zijn ook twee distributi­ecentra en het personeel op het hoofdkanto­or.” Bovendien staan de arbeidsoms­tandighede­n op het spel, meent Huntjens. “Juist bij de eigen distributi­ecentra heeft Jumbo buiten de vakbonden om afspraken met het personeel gemaakt.”

Voor de werkgelege­nheid is het ook van belang hoe het consortium tussen Jumbo en Coop wordt vormgegeve­n. “In een mail aan het personeel staat dat Jumbo twee derde van het consortium krijgt en Coop een derde,” legt Huntjens uit. “Maar we weten niet precies wat de plannen zijn, aangezien we niet door de bedrijven op de hoogte zijn gesteld.” (NU)

Samenwerki­ngspartner

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname