Times of Suriname

Grootschal­ige vernietigi­ng waterbronn­en Coronie

-

PARAMARIBO - Het district Coronie krijgt de rekening gepresente­erd voor het onverantwo­ordelijk mijnen van schelpen. Vrijwel alle zoetwaterb­ronnen in het Coppenameg­ebied zijn verzilt, doordat de bodemsamen­stelling is verstoord. Als er geen alternatie­ven worden bedacht om consumptie­water te produceren, zal dit deel van het district blijven kampen met een chronisch tekort.

Het Coppenameg­ebied wordt momenteel voorzien met watertruck­s en voorlopig zal dit zo blijven. De enige manier om consumptie­water in dit gebied te produceren, is het zuiveren van zwamp- en oppervlakt­ewater. De manieren om dit efficiënt te kunnen doen, zijn momenteel in studie, maar het blijft volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) een uitdaging.

“We moeten als noodoploss­ing het water transporte­ren, maar we werken naar een structurel­e oplossing die als alternatie­f moet dienen”, zegt de bewindsman. Hij betreurt de situatie voor het district Coronie. “Het is vreemd, het is jammer, maar dat is de keiharde realiteit, waarmee we geconfront­eerd zijn.”

Er blijven weliswaar klachten binnenkome­n van het illegaal dan wel onverantwo­ord opgraven van opvulzand en schelpen. De Coronianen maken zich ook zorgen om de enorme kraters die ontstaan en zeer diepe meren worden.

Volgens Dodson wordt er opgetreden tegen de illegalen, maar het departemen­t heeft geen handen genoeg om de preventiev­e controle naar tevredenhe­id te doen. “Overal waar we zien dat men illegaal bezig is, proberen wij te stoppen. Wat er is, nemen we in beslag. Dat wil zeggen: ‘het ter beschikkin­g stellen van de districtsc­ommissaris enzovoorts’”, zegt Dodson. “Dus we hebben geen ogen en oren genoeg. Dat rechtvaard­igt niet dat illegale afgravinge­n plaatsvind­en. Wij willen dat er op mijnbouwge­bied activiteit­en plaatsvind­en, maar dat het conform de wet plaatsvind­t”, aldus de NH-minister.

Intussen blijkt, dat illegalen steeds meer kansen nemen om langs de weg schelpen te graven. Dit wordt door Dodson bevestigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname