Times of Suriname

Noord-Korea wil ontwapenen als veiligheid regime wordt gegarandee­rd

-

NOORD-KOREA - Noord-Korea zou bereid zijn, zijn nucleaire capaciteit af te bouwen als de veiligheid van Kim Jonguns regime wordt gegarandee­rd door de internatio­nale gemeenscha­p. Dat stelden Zuid-Koreaanse diplomaten gisteren volgens persbureau na een ontmoeting tussen afvaardigi­ngen van de beide landen. De Noord-Koreaanse leider zou openstaan voor het stilleggen van nucleaire projecten tijdens onderhande­lingen met de Verenigde Staten.

Yonhap

In april staat een derde ontmoeting op de agenda, sinds de toenaderin­g rond de Olympische Winterspel­en in Zuid-Korea. Het gesprek vond plaats tussen ZuidKoreaa­nse topambtena­ren en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het belangrijk­ste onderwerp was het vermindere­n van de militaire spanning op het Koreaanse schiereila­nd. Na het tweedaagse bezoek aan Noord-Korea zullen de gezanten van Zuid-Korea naar de Verenigde Staten afreizen. In Washington doen ze verslag van de ontmoeting in Pyongyang. Zuid-Korea hoopt dat het bezoek bijdraagt aan gesprekken tussen Noord-Korea en de VS. President Donald Trump zegt in een tweet dat hij de ontwikkeli­ngen als mogelijke vooruitgan­g ziet en dat de Verenigde Staten klaar zijn om hard op te treden, wat de uitkomst ook is.

Trump stelde eerder dat Noord-Korea op zijn minst moet openstaan voor het afbouwen van de nucleaire capaciteit, voordat er weer gesprekken tussen beide landen kunnen plaatsvind­en. Een Noord-Koreaanse delegatie bracht vorige maand onder leiding van de zus van Kim Jong-un al een bezoek aan de Olympische Spelen in Pyeongchan­g. Dat lijkt de verhouding­en tussen de landen te hebben verbeterd. Het communisti­sche noorden en het pro-westerse zuiden zijn sinds 1950 in oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstils­tand, maar de spanning loopt geregeld hoog op.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname