Times of Suriname

Alexander Graham Bell krijgt patent voor telefoon

-

PARAMARIBO – Op 7 maart kreeg Alexander Graham Bell het patent toegekend voor zijn uitvinding: de telefoon. Drie dagen later sprak Bell tegen zijn assistent de historisch­e woorden in zijn telefoon:

Watson, die in een andere kamer van het huis verbleef, kwam direct.

you.”

De toekenning van het patent voor de telefoon aan Bell was omstreden en ging gepaard met de nodige rechtszake­n. Zo kwam de Duitser Philipp Reis in 1860 met het eerste concept voor het maken van een telefoonve­rbinding, ook de naam telephon is van Reis. Maar omdat Reis gebruikmaa­kte van onderbroke­n stroom (via een aan-uit schakelaar) bracht zijn ontvanger een onduidelij­k geluid voort. Het bleef voor Reis bij een experiment.

In 1871 wilde de Italiaanse immigrant Antonio Meucci een patent aanvragen voor zijn teletropho­ne, maar omdat hij het benodigde geld niet had bleef het bij een aanvraag die al na drie jaar afliep en wegens verder geldgebrek ook niet door Meucci werd verlengd. De rechtszaak tegen Bell eindigde toen Meucci in 1889 overleed. Later kreeg hij alsnog postuum eerherstel nadat het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden verklaarde dat als Meucci de octrooiaan­vraag had kunnen indienen, Bell geen octrooi op de uitvinding van de telefoon had kunnen krijgen. Onafhankel­ijk van Bell werkte in Amerika ook Elisha Gray aan de harmonisch­e telegraaf en kwam net als Alexander op het spoor van de telefoon. Maar toen Gray zijn uitvinding wilde patenteren, was hij te laat: twee uur daarvoor had Bell zijn octrooiaan­vraag reeds ingediend. In eerste instantie betwistte Gray het patent van Bell niet omdat hem werd verteld dat de telefoon een onbelangri­jke zijsprong was van het oorspronke­lijke doel: de telegraaf verbeteren. Dit veranderde nadat bij de anderen de betekenis van de telefoon duidelijk werd. Het gevolg was een jarenlange juridische

“Mr. Watson, come here. I want to see

strijd tussen de beide uitvinders, waarin ze elkaar over en weer van plagiaat en diefstal beschuldig­den. Meer dan 600 (verloren) rechtszake­n werden er tegen Bell aangespann­en, waaronder vele van Gray.

De verdienste van Bell was echter dat hij van de telefoon een commerciee­l succes maakte. Hij slaagde erin op basis van zijn werk en dat van zijn voorganger­s een telefoonto­estel te ontwikkele­n dat niet alleen in een laboratori­umomgeving werkte, maar dat in elke huiskamer gebruikt kon worden. Alexander Graham Bell (Edinburgh, Schotland 3 maart 1847 – Baddeck Bay Nova Scotia, Canada, 2 augustus 1922) was een SchotsAmer­ikaanse uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonma­atschappij Bell, die uitgroeide tot de American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Bell werd geboren in Schotland, maar emigreerde naar Canada en van daaruit naar de Verenigde Staten. Toen hij leraar was in Elgin, raakte hij onder de indruk van het werk van de Duitse Hermann von Helmholtz, natuurkund­ige op het gebied van geluid en elektricit­eit. Hij begon onderzoek te doen naar de elektrisch­e overdracht van geluid. In Boston zette hij – naast het geven van onderwijs – zijn onderzoek verder. Hij richtte zich voornameli­jk op het zichtbaar maken van spraak en hoopte, door zijn anatomisch­e kennis, een nieuw telegraaft­oestel te maken dat meerdere berichten tegelijker­tijd kon versturen. Zodoende kwam hij op het idee voor het uitvinden van de telefoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname