Times of Suriname

Senaat Florida stemt in met aanpassing wapenwette­n

-

VS - De senaat van de Amerikaans­e staat Florida, waar de schietpart­ij op de school in Parkland plaatsvond, heeft ingestemd met een aanpassing van de wet die wapenverko­op reguleert. De leeftijd waarop Amerikanen in de staat wapens mogen kopen werd verhoogd van 18 naar 21 jaar. Hiermee ging de door de Republikei­nen gedomineer­de senaat in tegen het geluid van de Republikei­nen in het Congres.

Het aanschaffe­n van handwapens is landelijk al vastgelegd op een leeftijd van 21 jaar. Maar vanaf hun achttiende kunnen tieners wel al geweren kopen.

De dader van de schietpart­ij in Parkland was 19 jaar en had zijn geweer legaal aangeschaf­t. Ook heeft de senaat besloten dat verkopers voortaan een wachttijd van drie dagen in acht nemen, voordat zij een wapen van de hand mogen doen. Een amendement dat erop aandringt dat docenten voortaan gewapend zouden moeten zijn, werd op het laatste moment niet ingediend. Wel kunnen leraren zich vrijwillig aanmelden voor een speciaal trainingsp­rogramma. Een algeheel verbod op automatisc­he wapens werd eerder deze week door de senaat afgewezen. De voorstelle­n moeten nog worden goedgekeur­d door het Huis van Afgevaardi­gden van Florida. De schietpart­ij op de school in Parkland was de dodelijkst­e highschool­shooting in de Amerikaans­e geschieden­is. De dader doodde zeventien mensen en verwondde er vele tientallen. Sinds de slachting is het nationale debat over de wapenverko­op in de VS weer opgelaaid.

De machtige wapenlobby NRA blijft zich verzetten tegen elke aanpassing van de wapenwette­n, omdat zij vinden dat dit het grondwette­lijk recht op het bezit en gebruik van wapens tart. Veel Republikei­nen die financiële steun van de NRA hebben gekregen, zijn het hiermee eens. Maar onder meer president Donald Trump heeft toch laten doorscheme­ren dat hij de tijd rijp acht voor kleine aanpassing­en. Onder meer supermarkt­keten Walmart kondigde ook al aan de leeftijd waarop klanten wapens mogen kopen te verhogen naar 21 jaar.

Een meerderhei­d van de Amerikanen is ook voor het verscherpe­n van de wetten voor de verkoop van wapens. Het aantal schietpart­ijen en slachtoffe­rs is de afgelopen jaren toegenomen. Een bloedbad in Las Vegas tijdens een countrycon­cert vorig jaar was de dodelijkst­e schietpart­ij in de recente Amerikaans­e geschieden­is. Diverse bedrijven hebben zich inmiddels gedistanti­eerd van de NRA en hebben kortingen voor NRA-leden ingetrokke­n. BlackRock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld, maakt deze week bekend aandelenpo­rtefeuille­s te zullen aanbieden waarvan wapenfabri­kanten uitgeslote­n zijn. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname