Times of Suriname

Matteo Renzi bevestigt opstappen na nederlaag verkiezing­en Italië

-

ITALIË - Matteo Renzi, de leider van de Democratis­che Partij (PD) in Italië, heeft zijn aftreden bevestigd. Hij zei volgens persbureau ANSA dat zijn partij een bladzijde moet omslaan na de duidelijke nederlaag bij de Italiaanse parlements­verkiezing­en. Renzi sprak de verwachtin­g uit dat de PD niet zal deelnemen aan onderhande­lingen over het vormen van een regering. “Het Italiaanse volk heeft ons gevraagd de oppositie in te gaan en dat is wat we zullen doen”, stelde hij. De politicus struikelde in 2016 als premier over een referendum over een grondwetsh­ervorming. Renzi had zijn lot verbonden aan de uitkomst van die volksraadp­leging. Hij keerde vorig jaar terug als leider van de centrumlin­kse PD, maar kon niet voorkomen dat zijn partij een flinke nederlaag leed.

Renzi sloot volgens ANSA op een persconfer­entie uit dat zijn partij de handen ineen zal slaan met extremiste­n, een verwijzing naar de Vijfsterre­nbeweging en de Lega. “We zeiden tijdens de campagne ‘nee’ tegen regeren met extremiste­n en we zijn niet van gedachten veranderd. We maakten geen grap.”

De populistis­che en euroscepti­sche partijen waren de grote winnaars bij de verkiezing­en. De protestpar­tij van Luigi Di Maio behaalde ruim 32 procent van de stemmen. De coalitie van rechtse partijen heeft in totaal ongeveer 37 procent van de stemmen. Van die coalitie behaalde de extreem-rechtse Lega (voorheen Lega Nord) van Matteo Salvini 17,6 procent. De conservati­eve Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi (81) staat op 14 procent van de stemmen. Salvini zei maandag tegen Reuters dat zijn partij het recht en de plicht heeft om te regeren aan het hoofd van de centrum-rechtse coalitie. Hoewel Salvini van mening is dat de invoering van de euro “een fout was, is en blijft,” zei hij ook dat een referendum over de munteenhei­d ‘ondenkbaar’ is. De financiële markten hoeven zich geen zorgen te maken, aldus de Lega-leider. Hij ontving felicitati­es van onder andere Geert Wilders en de Franse Front National-leider Marine Le Pen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname