Times of Suriname

“Binnen vijf jaar Weg naar Zee weggespoel­d”

-

PARAMARIBO – Ramon Bajnath, de voorzitter van de Stichting Bedevaarts­oord Weg naar Zee, zegt dat hij zich ernstig zorgen maakt over het feit dat bij elke vloed het zeewater steeds hoger komt te staan. “Zo dicht bij de zee kan het niet anders dan dat al heel gauw het water weer over de grens gaat en het terrein opkomt. Dit zal een grote calamiteit zijn”, zegt hij.

Volgens Bajnath behoort Suriname tot de meest bedreigde landen in het debat over klimaatver­andering en zeespiegel­stijging. “De eerste uitlopers en tekens vinden al geruime tijd plaats langs de kust van Suriname. Desondanks pakt de regering dit probleem niet serieus aan. Te Weg naar Zee wordt er al meer dan twee decennia aan de bel getrokken, maar tot nu toe wordt er weinig gehoor gegeven”, zegt Bajnath.

Hij vertelt dat afgelopen weekend bewoners te Weg naar Zee zijn opgeschrik­t door hoge vloedgolve­n, waardoor een aantal percelen aan de Brantimaka­weg zijn ondergelop­en. Vele landbouwer­s hebben hierdoor schade geleden. Drie jaar geleden was door het zeewater de dijk doorgebrok­en en het gebied kwam blank te staan. Niet alleen woningen, maar ook het crematieoo­rd werden toen getroffen door het zeewater. Tientallen gezinnen moesten met de hulp van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) geëvacueer­d worden. “De toenmalige minister van Openbare Werken had als noodmaatre­gelen een hulpdam van klei laten aanleggen om zodoende de situatie te normaliser­en. De regering zou een acht kilometer lange dam bouwen met een prijskaart­je van ruim USD 100 miljoen. De gemeenscha­p werd voorgehoud­en dat de regering hiervoor een lening bij de Islamitisc­he Ontwikkeli­ngsbank (IsDB) zou aangaan om de dam te bekostigen, maar tot nu toe merken wij niets daarvan”, zegt Bajnath.

(Lees verder op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname