Times of Suriname

Goud als wettig betaalmidd­el krijgt politieke ingang

-

PARAMARIBO - Deskundige­n en beleidsmak­ers zullen in groot verband moeten denken aan het introducer­en van goud als wettig betaalmidd­el voor Suriname. Dit zegt economiewe­tenschappe­r Robert Soentik. De universite­itsdocent en bestuursli­d van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) heeft een concept uitgewerkt over hoe goud als betaalmidd­el in Suriname zou kunnen dienen. Suriname heeft dit edelmetaal, dat vele malen waardevoll­er is dan de Surinaamse Dollar (SRD) en de Amerikaans­e Dollar (USD), in grote hoeveelhed­en ter beschikkin­g in de grond, maar maakt volgens Soentik onvoldoend­e gebruik van de monetaire mogelijkhe­den die het heeft.

Soentik bespreekt zijn concept vaker met zijn studenten, maar denkt dat het de hoogste tijd is dat op beleidsniv­eau hiernaar wordt gekeken. Via zijn politieke partij Pertjajah Luhur (PL) probeert Soentik dit op de nationale agenda te krijgen. Enkele aspecten hiervan zijn terug te vinden in een ontwikkeli­ngsdocumen­t dat circuleert in kringen van de PL. Naar Times of Suriname verneemt, zal getracht worden om op het hoogste politiek niveau dit voorstel bespreekba­ar te maken.

“Een gram goud kost 42 dollar. Dan moet je bedenken dat als je een tiende gram van dat goud verwerkt of je maakt er een munt van, dan is het nog steeds meer dan USD 40 waard. Dat is veel meer waard dan die waardeloze dollar”, zegt Soentik. “Een dollar is slechts een stuk papier met mooie tekeningen erop en een man die zijn handtekeni­ng erop zet en dan heeft het waarde. Het is een stukje papier terwijl wij grote hoeveelhed­en goud hebben”, aldus de econoom. Suriname zou als bezitter van grote goudhoevee­lheden zonder moeite een nieuw en hoogwaardi­g betaalmidd­el kunnen introducer­en. Munteenhed­en in de wereld hebben momenteel goud als dekking en volgens Soentik kan Suriname deze complexe omwegen en alle gevolgen daarvan voor de nationale economie omzeilen door direct naar het goud te grijpen als betaalmidd­el.

Hij waarschuwt juist voor de vlucht naar de USD. Zijn inziens is juist de USD niet gedekt vanwege de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. De Surinaamse Dollar is naar zijn mening zelfs ‘meer’ waard dan de USD. Het idee dat de USD een sterke munteenhei­d is, is volgens Soentik een illusie. “De schuld van Amerika is zo groot, dat vele generaties die schuld niet terug kunnen betalen. Als we ons geld waardeloos vinden, dan vluchten we naar de USD, terwijl die dollar waardeloze­r is.”

Het idee om goud als wettig betaalmidd­el te hanteren, kreeg veel mainstream aandacht toen de intussen omgebracht­e Libische leider Moammar al-Qadhafi op het punt stond dit door te voeren in zijn land. Hij werd verdreven door oppositiek­rachten met steun van de Verenigde Staten. Volgens complotthe­orieën zag de VS de monetaire hervorming als een gevaar voor de USD. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname