Times of Suriname

Internatio­nale Vrouwendag

-

Internatio­nale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaar­heid en het gevoel van solidarite­it van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internatio­nale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsoms­tandighede­n in de textielind­ustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: “brood en rozen”. De staking was het prille begin van de strijd voor vrouwenema­ncipatie en tegen vrouwendis­criminatie. In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferenti­e voor socialisti­sche vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internatio­nale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehoude­n. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsoms­tandighede­n in de textielind­ustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van de revolution­aire Aleksandra Kollontaj. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internatio­nale Vrouwensec­retariaat van de Communisti­sche of Derde Internatio­nale in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internatio­nale Vrouwendag. Gedurende de hele Koude Oorlog heeft deze viering in de landen van het NAVO-pact in een verdacht daglicht gestaan door haar van oorsprong socialisti­sche grondslag. In veel kapitalist­ische landen werd de dag dan ook niet algemeen gevierd of zelfs maar erkend. Sinds in de jaren zestig de tweede feministis­che golf op gang kwam, wordt de Internatio­nale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstrat­ies, bijeenkoms­ten en conferenti­es.

In Italië werd de Dag van de Vrouw voor het eerst gevierd in 1922, op initiatief van de Italiaanse Communisti­sche Partij. De eerste keer werd deze dag echter op 12 maart gevierd, de eerste zondag na 8 maart, omdat op die dag al het begin van de Februari-revolutie van 1917 herdacht werd. In die tijd werd het veertienda­ags tijdschrif­t Compagna opgericht, waarin op 1 maart 1925 een artikel werd gepublicee­rd over Vladimir Lenin, die een jaar eerder stierf. In het artikel werd ook de aandacht gevestigd op 8 maart als Internatio­nale Vrouwendag, aangezien vrouwen actief hadden deelgenome­n aan de sociale strijd en de verwerping van het tsarisme. In september 1944 werd in Rome de Italiaanse vrouwenuni­e (Unione Donne in Italia, UDI) opgericht, aanvankeli­jk door vrouwen die lid waren van de politieke partijen PCI, PSI, Partito d’Azione, Sinistra Cristiana en Democrazia del Lavoro. De UDI was in 1945 initiatief­neemster van het op 8 maart vieren van de Dag van de Vrouw in het bevrijde deel van Italië. Nadat de oorlog voorbij was, werd de Dag van de Vrouw (vanaf 1946) in heel Italië op 8 maart gevierd. Ook werd de mimosa, die voornameli­jk bloeit op de eerste dagen van maart, als symbool van de Dag van de Vrouw geïntroduc­eerd; een idee van Teresa Noce, Rita Montagnana en Teresa Mattei, drie communisti­sche politici. Op 8 maart 1972 vond op de Piazza Campo de’ Fiori te Rome een manifestat­ie van de festa della donna plaats, waar de vrouwen onder andere streden om de legalisati­e van abortus. Het jaar 1975 werd door de Verenigde Naties uitgeroepe­n tot Internatio­naal Jaar van de Vrouw. Dat jaar betoogden op 8 maart over de hele wereld feministis­che bewegingen om na te denken over het belang van gelijkheid tussen mannen- en vrouwenrec­hten. Vandaag de dag is de oorspronke­lijke waarde van de internatio­nale vrouwendag min of meer verloren gegaan. Wel worden er nog steeds congressen, manifestat­ies en lezingen gehouden om de problemen van vrouwen aan de kaak te stellen, maar hoewel er vrouwenorg­anisaties zijn die blijven proberen de publieke opinie ontvankeli­jk te maken over verschille­nde problemen met betrekking tot de vrouw, wordt de dag voornameli­jk gebruikt om geld te verdienen. In restaurant­s zijn er speciale vrouwenmen­u’s, in discotheke­n zijn er themafeest­en speciaal voor vrouwen en elke straatverk­oper verkoopt op 8 maart mimosa’s. Mannen geven deze bloem aan hun vrouw en moeder, maar nemen verder nauwelijks deel aan deze dag. Internatio­nale Vrouwendag wordt beschouwd als een gelegenhei­d om zonder het gezin een avond uit te gaan met vrouwelijk­e collega’s of vriendinne­n. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname