Times of Suriname

Verdachte bouw-topmannen weer vrij

-

AMSTERDAM - De drie gearrestee­rde topmannen van de Amsterdams­e bouwbedrij­ven Mul Projectont­wikkeling en Hillen & Roosen zijn weer op vrije voeten. De mannen zijn afgelopen vrijdag vrijgelate­n, nadat ze begin vorige week waren gearrestee­rd door de fiscale opsporings­dienst, FIOD, op verdenking van corruptie.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn Cor M. (57) van Mul Projectont­wikkeling, Jan V. (58) en Pieter W. (51) van Hillen & Roosen vrijdag na verhoor heengezond­en. Zij blijven echter verdachten in het strafrecht­elijk onderzoek naar corruptie, valsheid in geschrift en belastingf­raude. Hierbij werd volgens justitie een half miljoen euro smeergeld betaald aan de zoon van M., die het geld gebruikte voor zijn carrière als coureur in het GT3-racingteam van Lamborghin­i.

De betaling vond volgens het OM plaats in ruil voor het gunnen van de opdracht tot het bouwen van een miljoenenp­roject in het centrum van de hoofdstad. Het zou gaan om de zogeheten ‘Wibautvest­e’, een luxe woontoren met huur- en koopwoning­en die in 2014 door Mul ontwikkeld werd aan de Wibautstra­at in Amsterdam. Bij de start van de bouw prees voormalig burgemeest­er Eberhard van der Laan directeur Cor M. nog voor diens ruimhartig­e opname van sociale woningen in het aanstaande wooncomple­x. De advocaat van Cor M. meldt desgevraag­d dat zijn cliënt niet is voorgeleid aan de rechter-commissari­s, wat inhoudt dat het OM geen reden zag om hem nog langer in voorarrest te houden. “Voor de rest doen wij geen enkele mededeling gedurende het onderzoek,” aldus de raadsman.

De naam Cor M. dook in 2010 ook al op in het corruptieo­nderzoek naar de voormalig gedeputeer­de van NoordHolla­nd Ton Hooijmaije­rs (VVD). Hooijmaije­rs, in 2015 veroordeel­d tot 2,5 jaar cel wegens omkoping, had destijds zijn zakelijke relatie met M. verzwegen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname