Times of Suriname

Politie onderzoekt bedrijvent­errein in zaak vergiftigd­e Russische ex-spion

-

GROOT BRITTANIE - De Britse politie heeft in het onderzoek naar de vermeende moordaansl­ag op de Russische oudspion Sergej Skripal een bedrijvent­errein in de Engelse stad Amesbury hermetisch afgesloten, zo melden lokale media.

Dinsdagavo­nd rukten brandweer en de milieu-inspectie al uit naar een ambulances­tation op bedrijvent­errein Solstice Park. Naar nu bekend is geworden had dit te maken met het onderzoek naar Skripal. Volgens de politie gaat het om een voorzorgsm­aatregel.

De 66-jarige Skripal en zijn dochter Joelia, 33, werden zondagavon­d bewusteloo­s aangetroff­en bij een winkelcent­rum in Salisbury, zo’n 20 kilometer van Amesbury. Delen van Salisbury zijn eveneens afgezet. Beide slachtoffe­rs liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis en worden behandeld op de intensive care. Een hulpverlen­er, die zondag ter plaatse was, ligt ook nog in het ziekenhuis. Over zijn toestand is verder niets bekend. Volgens de BBC onderzoeke­n wetenschap­pers van het ministerie van Defensie een ‘’onbekende substantie”. De Britse minister van Buitenland­se Zaken, Boris Johnson, heeft zich hard uitgelaten over de mogelijke Russische betrokkenh­eid bij de vergiftigi­ng van de Skripals. Johnson waarschuwd­e dat “geen enkele poging om onschuldig­en in dit land van het leven te beroven, ongestraft zou blijven” en dacht hardop na over een boycot van het WK in Rusland, dat dit jaar plaatsvind­t. Het Kremlin ontkent elke betrokkenh­eid.

Het Britse kabinet heeft woensdag een noodbijeen­komst over de kwestie-Skripal. Sergej Skripal werkte voor de Rusissche militaire inlichting­endienst, toen hij in 1995 werd gerekrutee­rd door de Britse geheime dienst MI6. Hij werd in 2006 veroordeel­d tot dertien jaar in een strafkamp wegens het doorgeven van staatsgehe­imen aan de Britten. In 2010 werd hij vrijgelate­n als deel van een spionnenru­il en kreeg hij onderdak in het Verenigd Koninkrijk. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname