Times of Suriname

VS legt Noord-Korea nieuwe sancties op om moord halfbroer Kim Jong-un Amerikaans­e tiener verstopte bom in school

-

VS - De Verenigde Staten leggen Noord-Korea nieuwe sancties op vanwege het gebruik van het chemische wapen VX bij de moord op Kim Jong-nam in 2017, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. VS - Een tiener in de Amerikaans­e staat Utah is opgepakt nadat hij maandag een bom zijn school binnensmok­kelde. Dat heeft de politie dinsdagavo­nd lokale tijd bekendgema­akt.

Volgens de Verenigde Staten is het bewezen dat dit middel is gebruikt bij de moord op het vliegveld van Maleisië. De sancties zijn op 5 maart al ingegaan, maar het Witte Huis kwam woensdag met het nieuws naar buiten.

Kim werd vermoord door twee vrouwen die het goedje in zijn gezicht smeerden op het vliegveld van Kuala Lumpur. De vrouwen, de 29-jarige Siti Aishah en de 25-jarige Vietnamese Doan Thi Huong, staan sinds begin oktober terecht voor de moord op Kim Jong-nam. Ze zouden hem op 13 februari hebben vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur, in samenwerki­ng met vier Noord-Koreaanse verdachten. De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij houden vol te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de veronderst­elling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tvshow. Nam had een flesje met tegengif in zijn tas zitten, maar dat kon niet meer worden gebruikt voordat hij overleed aan de gevolgen van VX. (NU) De jongen verstopte de bom, die in een rugzak zat, in het schoolgebo­uw, maar het explosief kwam niet tot ontplof- fing. Volgens de politie heeft de jongen sympathieë­n voor Islamitisc­he Staat (IS). Studenten van de Pine View High School in St. George ontdekten de rugzak maandagmid­dag. De tas lag achter een frisdranke­nautomaat en er kwam rook uit. Daarop werd de school ontruimd en een explosieve­nopruiming­sdienst ingeschake­ld.

Het team stelde vast dat het ging om een explosief en maakte de bom onschadeli­jk. Het explosief “had de potentie om ernstige gewonden en doden te veroorzake­n”, melden de plaatselij­ke autoriteit­en in een verklaring. De jongen werd al snel als verdachte aangemerkt en opgepakt. Na doorzoekin­gen in zijn huis vonden de autoriteit­en materialen om een bom te maken. Ook vonden ze informatie over IS.

De student is ook een verdachte in een incident in het nabijgeleg­en Hurricane, waar de Amerikaans­e vlag op een middelbare school werd vervangen door een vlag van IS.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname