Times of Suriname

Rebellen belegerd Oost-Ghouta gaan niet in op aanbod van vrijgeleid­e

-

OOST-GHOUTA - Rebellen die zich Jaish al-Islam (Leger van de Islam) noemen, hebben woensdag beklemtoon­d dat ze niet met Rusland willen onderhande­len over een vrijgeleid­e uit hun omsingelde enclave Oost-Ghouta. De jihadisten zeggen dat ze het gebied blijven verdedigen.

Maar volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er wel degelijk strijders die geëvacueer­d willen worden. Verschille­nde strijdgroe­pen houden de verstedeli­jkte en belegerde enclave in hun greep. Rusland heeft als steunpilaa­r van het regime van president Assad in Syrië voorgestel­d dat ‘de terroriste­n’ en hun familie met lichte bewapening kunnen worden geëvacueer­d. De strijders in het oosten van de stad Aleppo gingen in 2016 wel in op een soortgelij­k Russisch aanbod. Zij zijn toen in bussen gereden uit het belegerde stadsdeel naar het gebied ten westen van de stad dat nog in handen van jihadisten was. Oost-Ghouta wordt al jaren belegerd en is vooral in handen van de groep Jaish al-Islam. Volgens de Russen en Syriërs beschiet de groep Damascus vanuit de enclave en vuurt die ook op routes voor evacuées of hulpverlen­ers. De groep zou de burgers feitelijk gijzelen en als menselijk schild gebruiken.

Jaish al-Islam deed dat enkele jaren geleden door gevangen burgers in kooien rond te rijden of neer te zetten op plekken waar ze een aanval verwachtte­n. Er zijn ook verschille­nde andere strijdgroe­pen actief, die vooral uit soennitisc­he extremiste­n bestaan. De vraag is voor hoelang de stad in handen van de rebellen kan blijven. Het Syrische leger en zijn bondgenote­n hebben meer dan een derde van de opstandige enclave bij Damascus in handen sinds het begin van het grondoffen­sief een week geleden. Het Syrische regime heeft woensdag regeringsg­etrouwe milities naar Oost-Ghouta gestuurd om de troepen daar te helpen de enclave in te nemen. De waarnemers van het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten schatten dat het om minstens zevenhonde­rd man gaat.

Het verlies van Oost-Ghouta zou ook een grote nederlaag betekenen voor de rebellen. De soennitisc­he extremiste­n hebben behalve Idlib in het noordweste­n nog enkele gebieden onder controle met name ten noorden van Hama, de plaats Dumayr en gebieden langs de door Israël bezette strook Syrië en de grens met Jordanië. Het offensief van regeringsg­ezinde troepen gaat gepaard met artillerie­beschietin­gen en luchtaanva­llen, meldt het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten. Die hebben sinds 18 februari het leven gekost aan ruim zevenhonde­rd mensen, onder wie veel kinderen, aldus het in GrootBritt­annië gevestigde observator­ium.

Na lang aandringen bereikte maandag een konvooi van 46 vrachtwage­ns met hulpgoeder­en van het Internatio­nale Rode Kruis de belegerde enclave. Het konvooi had voedsel, medicatie en andere voorraden bij zich voor noodhulp aan 27.500 van de circa vierhonder­dduizend inwoners die sinds 2013 vastzitten in het gebied. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname