Times of Suriname

VN-commissari­s spreekt ‘vermoeden van genocide’ op Rohingya in Myanmar uit

-

MYANMAR - De mensenrech­tencommiss­aris van de VN, Zeid Ra’ad al-Hussein, heeft woensdag gezegd “sterke vermoedens” te koesteren dat er sinds augustus vorig jaar “genocidale handelinge­n” zijn verricht tegen de islamitisc­he Rohingya-minderheid in de noordelijk­e deelstaat Rakhine in Myanmar.

In een toespraak voor de VN Mensenrech­tenraad zei Zeid dat berichten over het bulldozere­n van vermeende massagrave­n in Rakhine “een opzettelij­ke poging van de autoriteit­en zijn om bewijzen voor mogelijke internatio­nale misdrijven, inclusief mogelijke misdaden tegen de menselijkh­eid, te vernietige­n”.

Volgens Zeid en zijn medewerker­s vindt er in Rakhine nog steeds etnische zuivering plaats en slaan er nog steeds Rohingya op de vlucht voor geweld dat weliswaar minder hevig, maar nog steeds “systematis­ch” is.

“Slachtoffe­rs spreken over moord, verkrachti­ng, marteling en ontvoering door de veiligheid­sdiensten en lokale milities, en over klaarblijk­elijk opzettelij­ke pogingen om de Rohingya te dwingen het gebied te verlaten door hen uit te hongeren,” aldus Zeid. “Ambtenaren beletten hen de toegang tot landbouwge­wassen en voedselvoo­rraden.” De staf van de VNmensenre­chtencommi­ssaris heeft ook meldingen ontvangen dat grondgebie­d waar eerder Rohingya woonden,is onteigend en is toegewezen aan leden van andere etnische groepen.

Zeid wil dat de regering van Myanmar zorgt voor echte aansprakel­ijkheid voor mensenrech­tenschendi­ngen en andere misdrijven en de rechten van de Rohingya respecteer­t. Bovendien vindt hij dat de Algemene Vergaderin­g van de VN een onafhankel­ijk proces in het leven moet roepen om vervolging van de verantwoor­delijken makkelijke­r te maken. De Myanmarese overheid ontkent in alle toonaarden dat sprake is van etnische zuivering of systematis­ch geweld. Onlangs werden wel zeven soldaten en drie politieage­nten in staat van beschuldig­ing gesteld voor de moord op tien Rohingya-mannen. Zeid noemde dat woensdag “stuitend ontoereike­nd”.

Volgende week maandag wordt een rapport verwacht van een onderzoeks­missie van de Mensenrech­tenraad, geleid door de Indonesisc­he oud-procureur-generaal Marzuki Darusman. Zijn team sprak onder andere met slachtoffe­rs en nabestaand­en in de vluchtelin­genkampen in Bangladesh.

Sinds het geweld in Rakhine vorig jaar augustus opnieuw oplaaide, zijn er bijna 700.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht. Zij voegden zich daar bij de 200.000 volksgenot­en die tijdens een eerdere geweldsgol­f op de vlucht waren geslagen. (NU)

 ??  ?? Baby’s en kinderen onder gevluchte Rohinya-moslims Myanmar.
Baby’s en kinderen onder gevluchte Rohinya-moslims Myanmar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname