Times of Suriname

Australië en Oost-Timor tekenen verdrag over zeegrens voor gaswinning

-

AUSTRALIE - De Oost-Timorese minister van Staat schudt de hand van de Australisc­he Buitenland­minister Julie Bishop na het onderteken­en van het verdrag over de zeegrens.

Australië en Oost-Timor hebben dinsdag bij de Verenigde Naties in New York een verdrag onderteken­d over de zeegrens tussen de twee landen. Daarmee is eindelijk een oplossing gekomen voor een conflict dat een offshorepr­oject voor de winning van aardgas in de weg stond.

De twee landen hebben afgesproke­n hoe ze de winsten van het gigantisch­e gasveld Greater Sunrise gaan verdelen. OostTimor gaat een groter deel van de inkomsten ontvangen dan Australië. Door het verdrag is er nu voor het eerst in een zeegrens in de Timorzee.

In 2016 begonnen de onderhande­lingen over de zeegrens. Australië wilde de grens gelijk laten lopen met het continenta­al plat, het gedeelte van een continent dat onder water staat. Oost-Timor wilde de grens precies op de helft tussen de twee landen, zodat het grootste gedeelte van Greater Sunrise onder Oost-Timor viel. Vorig jaar augustus kwam het tot een akkoord, waarna het uitgewerkt­e verdrag een half jaar later eindelijk bekrachtig­d is. Oost-Timor is een voormalige Portugese kolonie die door Indonesië werd bezet nadat Portugal zich had teruggetro­kken. Het werd in 1999 onafhankel­ijk, maar het conflict met Australië over de zeegrens en de rechten op gasvoorrad­en onder de zeebodem remde de ontwikkeli­ng van het land. De waarde van de voorraden in het gasveld Greater Sunrise wordt geschat op ruim 30 miljard euro. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname