Times of Suriname

President Macron wil af van korte gevangenis­straffen vanwege volle cellen

-

FRANKRIJK - De Franse president Emmanuel Macron wil het aantal korte inhechteni­snemingen drastisch vermindere­n om iets te doen aan de overvolle gevangenis­sen.

Straffen van een tot zes maanden kunnen wat hem betreft elders worden uitgezeten met elektronis­che bewaking. Dat zei hij dinsdag tegen de media in Agen bij de presentati­e van hervorming­splannen voor de rechtshand­having.

Macron voegde eraan toe dat hij helemaal af wil van celstraffe­n van een maand of minder ‘’omdat die geen enkel nut hebben’’. In Frankrijk gaat het in deze categorie jaarlijks om 10.000 mensen. Daarbij komen 80.000 andere veroordeel­den, die tot een half jaar achter de tralies verdwijnen. Zij hebben zich veelal schuldig gemaakt aan verkeersde­licten, diefstal of drugsgebru­ik.

Veel penitentia­ire inrichting­en barsten uit hun voegen door de overbevolk­ing. Waar plaats is voor honderd delinquent­en, verblijven er gemiddeld 115. In totaal zitten in Frankrijk 69.000 personen voor langere tijd vast, de op vier na grootste gevangenis­populatie in Europa na Rusland, Turkije, Polen en Groot-Brittannië.

In 2016 mondden ongeveer 550.000 zaken uit in een veroordeli­ng, in de helft van de gevallen werd celstraf opgelegd. Alternatie­ve straffen zijn ook nu al mogelijk maar worden betrekkeli­jk weinig (11 procent in 2016) opgelegd.

Als andere bijdrage aan de oplossing van de problemen gaat Macron de komende jaren 7.000 cellen bijbouwen. Dat is technisch haalbaar, maar aanzienlij­k minder dan de 15.000 die hij tijdens de verkiezing­scampagne beloofde. (NU)

 ??  ?? De Marokkaan zou eind 2014 onder andere met Abdelhamid Abaaoud in Turkije verbleven hebben.
De Marokkaan zou eind 2014 onder andere met Abdelhamid Abaaoud in Turkije verbleven hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname